A Belső Óra Szerint Végigjutni a Napon

Az ember teste és lelke nem képes minden napszakban ugyanúgy teljesíteni. Vannak hullámvölgyek és –hegyek – s aki ismeri őket, hozzájuk tudja hangolni a napját (Az itt leírt számok egy átlagos emberre vonatkoznak. A saját belső óránk és egyéniségünk szerint ezektől a középértékektől akár három óra eltérés is lehetséges).


4.30  Abszolút mélypont
Az alvási fázis felénél (munkaszüneti napokon) a testhőmérséklet, a keringés és az aktivitásért felelős kortizol szintje mélypontot ér el. Az elme még azoknál az embereknél is ilyenkor a leglassúbb, akik alvás előtt is pihentek. Az éjszakai munkálatok során és az éjszakai forgalomban ezért fordulnak elő sűrűbben különféle balesetek.

6.00 Születés és halál
Ilyenkor feltűnően gyakrabban következik be elhalálozás, vagy spontán szülés.

6.30 Az ébredés előkészületei
A keringés teljesítménye, a kortizol- és a vércukorszint lassacskán emelkedni kezdenek. Az alvási hormon, a melatonin termelése visszaesik. A testhőmérséklet még alacsony.

8.30 Ébredés
A munka nélkül eltöltött napokon az átlagember szemei ilyenkor pattannak fel. A hőmérséklet gyors emelkedése elűzi a fáradtságot.

9.00 Indulhat a nap
Rövid bemelegítést követően a test és a lélek eléri az „ébrenléti üzemmódot”. A pulzus és a vérnyomás erősen megemelkedik, ami a szívbetegekre veszélyes is: ebben az órában éri el a szívinfarktusok száma a csúcspontját.

10.00 Az első csúcs
A kutatók szerint ilyenkor a rövid távú memória csúcsformában van. Az általános szellemi figyelem is tetőzik, ami a déli visszaesést leszámítva egészen estig kitart. Az olyan teljesítményfokozó hormonok, mint az adrenalin, vagy szerotonin és a szexuális hormon, a tesztoszteron nagy mennyiségben szabadulnak fel, és támogatják a kemény munkát.

11.30 Problémamegoldás
Az összetett feladatokat, úgy tűnik, ebben a napszakban tudjuk a legjobban megoldani. Agyunk ilyenkor az agyi áramlásmérés (EEG) szerint is különösen aktív.

12.30 Ebédidő
Négy-öt órával a reggeli után ismét jelentkezik az éhségérzet. Az éhségérzetért felelős ghrelin hormon szintje megemelkedik. A máj ezalatt előkészíti az emésztőenzimeket. Ilyenkor különös elővigyázatosság javallott az alkoholfogyasztás szempontjából: a szesz lebontásáért felelős alkohol-dehidrogenáz enzim ilyenkor alig termelődik.

14.00 Szieszta
Erősödik az álmosság, a figyelem és a készenlét visszaesik. Egy rövid kis bóbiskolás ilyenkor újra energiához segíthet.

15.00 A második csúcspont
A következő órák még déli alvás nélkül is különösen alkalmasak kemény és kitartó fizikai vagy szellemi megterheléshez. A tüdő működése, a pulzus, az izomerő és a mentális teljesítőképesség csúcsértékeket érnek el. Ideális alkalom egy fájdalmas fogorvosi kezeléshez, ilyenkor ugyanis az érzéstelenítők is különösen hatékonyak, mivel csak lassan bontja le őket a szervezet.


17.30 Az érzelmek ideje
A bőr felerősödött hőérzékelése arra enged következtetni, hogy az érzékek ilyenkor különösen jól ráhangolódnak az ingereknek. Ez állítólag különösen rövid reakcióidőket és nagyfokú koordináltságot eredményez. Ezzel egy időben egy újabb ghrelin-löket hatására ismét felerősödik az éhségérzet.

19.00 Vacsora
A szervezet új energiára vágyik. A testi és szellemi teljesítőképesség lassan alábbhagynak.

20.00 A harmadik csúcs
A vérnyomás és a testhőmérséklet újra jó értékeket mutat – ez pedig ébren tart bennünket. A szervezet ilyenkor hatékonyan emészt és izmokat épít; testépítés során a késő esti órkában kiemelkedően nagymértékű például a bicepsz növekedése.

22.00 Kezdődik az éjszaka
A test lassan felkészül a nyugalomra és a regenerációra: a melatoninszint megemelkedik, a testhőmérséklet süllyed. Ilyenkor a bőrallergiákat vagy a belső fájdalmakat, mint a fogfájást különösen fájdalmasnak érzékeljük.

24.00 A megújulás órái
Éjféltől kezdve új immunsejtek jönnek létre, a haj és a bőr növekedni kezdenek, az éhségérzetet elnyomja a szervezet. Asztmás rohamok ilyenkor gyakrabban fordulnak elő.

0.30 Elalvás
Egy erős melatonin-kibocsátást és érezhető hőmérséklet-csökkenést követően az átlagember ilyenkor alszik el a nem munkával töltött nap végén. A következő nyolc óra hozzávetőleg öt, 90 perces fázisra osztható, amelyeket megszakíthatnak esetleges felébredések. Az első ciklusokban a test mély álomba zuhan, és szétszórja a növekedési hormon szinte egész napi adagját. A későbbi ciklusokban megszaporodnak az álmok.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi