Újító Találmányok - Navigáció

A navigáció kifejezés a hajó latin megfelelőjéből, a navis szóból származik, manapság azonban egyaránt vonatkozik a tengeri, a légi és a szárazföldi iránymeghatározásra. A legelső navigációs eszköz az asztrolábium, azaz a csillagmagasság-mérő volt, a legkorszerűbb pedig az 1970-es években kifejlesztett GPS. Az első autóstérképet 1901-ben adta ki a Belga Autóklub.

XVI. századi iránytű
Az első ismert térkép, amelyet egy agyagtáblára rajzoltak a mai Irak területén fekvő Babilonban Kr. e. 2000 környékén, településeket, hegyeket és vizeket ábrázolt. Az első világtérképet 1500 évvel később, Kis-Ázsiában készítette el a filozófus Anixamander. Azonban még a legpontosabb térkép sem használható, ha nem vagyunk tisztában azzal, hol is tartózkodunk éppen.

Az első szerkezet, amelyet a pontos tartózkodási hely megállapítására használtak, az asztrolábium, amellyel a Nap és a csillagok magasságát lehetett megmérni a földrajzi szélesség kiszámolásához. Ennél lényegesen egyszerűbben tájolt az iránytű. A tengerészek már évezredek óta használták a Sarkcsillagot a földrajzi helyzet meghatározására: a Kr. u. XII. században a kínai és az európai hajósok is felfedezték, hogy a mágnes a Sarkcsillag felé fordul. Ezen ismeretre alapozva 1190 körül megjelent a mágneses iránytű.

Ma már nem "divat" a hagyományos térkép.
A tengeren hajózóknak nem állt a rendelkezésükre biztos módszer a hosszúsági fokok meghatározására. Idővel erre is megszületett a válasz: az adott helyen mért pontos idő megadásával. Ha összehasonlították a hajó déli helyzetét – amelyet a Nap magassága alapján lehetett meghatározni – egy adott pontban rögzített déli helyzetével, akkor a navigátorok meg tudták mondani, mennyire tértek el keleti vagy nyugati irányba. Már csak egy órára volt szükség, de az első olyan időmérőeszköz, amely a hónapokig tartó tengeri utazáson is képest volt megmutatni a pontos időt, csak 1759-ben készült el, amikor is az angol John Harrison megalkotta híres kronométerét, a H4-t.

A modern kor tengerészei, felfedezői, túrázói és autósai folyamatosan nyomon tudják követni pozíciójukat a GPS (Global Positioning System) segítségével. A GPS-rendszer Navstars műholdokra épül, amelyek számítógépes rádióvevőkkel állnak összeköttetésben. A pontos helyzetmeghatározás a műholdhoz viszonyított pozíció alapján történik.

Tudtad?

Atlaszt, a görög mitológia istenét arra ítélte Zeusz, hogy a vállain tartsa az égboltot. Az istent 1585-ben Gerardus Mercator egy térképgyűjteményben ábrázolta, és az atlasz elnevezés azóta is a térképeket tartalmazó könyveket jelöli.

GPS-számítógép egy Lexus műszerfalában
Az angol a katonai térkép megfelelője az „Ordnance Survey map”, amelyben az ordnance kifejezés jelentése ’nehéztüzérség”. Ennek az a magyarázata, hogy az Ordnance Surveyt eredetileg azért hozták létre, hogy pontos katonai térképeket készítsenek, amelyek segítségével a nehéz ágyúkat mozgató csapatok megtalálhatják a megfelelő útvonalat.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi