Újító Találmányok: Családi Játékok

A harmincas évek gazdasági válsága két, ma is népszerű játékot ihletett – a Scrabble-t és a Monopolyt. E két játék megcáfolta Lady Emily Lytton szavait, aki 1892-ben a következőket nyilatkozta: „a Tiddlywinks (szöcskejáték, amelyben az asztal közepén álló csészébe kis zsetonokat kell pattintani) a legizgalmasabb játék, amit valaha kitaláltak”.

Scrabble
Társasjátékok

A Scrabble ősét, a Lexicót Alfred Mosher Butts építész találta ki 1931-ben, de szabadalmaztatási kérelmét elutasították. Butts ennek ellenére saját kezűleg készített néhány példányt a játékból. James Brunot 1948-ban megszerezte a jogokat, átnevezte a játékot Scrabble-re és gyártani kezdte. Brunot az észak-amerikai és ausztráliai forgalmazás jogát 1953-ban eladta a Selchow & Righter cégnek, a világ több részén pedig a brit J. W. Spears kapott lehetőséget. 1954-ben James és Helen Brunot szabadalmi kérelmet nyújtott be a játékra, melyet 1956-ban meg is kaptak. A világ első Scrabble-bajnokságát 1991-ben rendezték meg Londonban, és a győztes az amerikai Peter Morris lett.

Monopoly
Három évvel azután, hogy Butts kitalálta a Scrabble-t, az amerikai Charles Darrow előállt a tulajdonszerzésen alapuló Monopolyval. Zsetonként felesége karkötőjének köveit használta. Darrow már 5000 társasjátékot legyártott önerőből, amikor a Parker Brothers 1935-ben megkezdte a nagyüzemi termelést. Sokan úgy vélik, hogy Darrow egy 1924-es társasjáték ötletét használta fel a Monopoly elkészítéséhez, amely Elizabeth Philips nevéhez fűződik. Úgy tűnik, akad egy még korábbi forrás is: a radikális nézeteiről ismert Lizzie Margie 1904-ben szabadalmaztatta antikapitalista játékát, a Landlord’s Game-et.

Kirakósok

Az első kirakós játékok, amelyeket Angliában és Franciaországban készítették, az 1760-as években, kezdetben csupán oktatási célokat szolgáltak. Az angol John Spilsburyről a következőt írták egy 1763-as címjegyzékben: „fametsző és térképdaraboló  a földrajz tanításának megkönnyítése érdekében”. M. Dumas körülbelül ebben az időben árult Franciaországban szétdarabolt térképeket. A világ első keresztrejtvényét, amelyet az angol Arthur Wynne állított össze egy viktoriánus szalonjáték alapján, a New York World jelentette meg 1913-ban. Tizenkét évvel később, 1925-ben látott napvilágot az angol Saturday Westminster hasábjain az első titkosírásos rejtvény.

Tudtad?


  • A sakk-matt kifejezés az arabból kerül az európai nyelvekbe. Arabul al shah mat anyit jelent, ’a király halott’.


  • Lady Emily Lytton 1892-ben hosszasan írt Tiddlywinks játékról Whitwell Elvin tiszteletesnek? Levelében így áradozott: „… a legizgalmasabb játék, amit valaha kitaláltak…, mindig torka szakadtából kiabált, és a többieket csalással vádolta. Még én is levetkőztem félénkségemet, és izgatottan visítottam… Biztosíthatom, hogy szavakkal le sem lehet írni azt az izgalmat és azt a zajt. Még most is izgalomba jövök, ha csak írok róla.”


Subbuteo

  • Az ezredfordulón a Monopoly volt a legsikeresebb társasjáték. Nyolcvan országban 150 millió darabot adtak el belőle, 26 nyelvre fordították le, és Tokióban éppúgy rajongtak érte, mint Moszkvában, Athénban, Madridban vagy Párizsban.


  • A Subbuteo (egyfajta asztali foci) egy madárról kapta a nevét? Feltalálója, Peter Adolph ornitológus egy Hobby nevű sólyomról szerette volna elnevezni az új játékot. Ezt azonban nem lehetett védjegyként bejegyeztetni, ezért a feltaláló a madár latin nevének (Falco subbuteo subbuteo) egyik részletét használta fel.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi