Emberek Alkalmazkodása az Időjáráshoz

Az emberek melegvérűek, meg kell tartaniuk állandó 37 Celsius fokos testhőmérsékletüket. Ha ez a testhőmérséklet jócskán megemelkedik vagy csökken, dehitrációhoz, vagy az esetleg halálos kimenetelű hypothermiához vezethet: ha nagyon leesik a testhőmérséklet, fagyást vagy hypothermiát, azaz fokozatos testi és szellemi leépülést eredményez.

Az izzadás Fizikai tevékenységek felgyorsítják a test anyagcseréjét, és intenzívebb izzadást ereményeznek. Az izzadság párolgásával csökken a bőr hőmérséklete. Szélsőséges körülmények között a test óránként akár 4 liter folyadékot is veszíthet.
Meleg viszonyok között az emberi test úgy védekezik a forróság ellen, hogy fokozza a véráramlást a végtagokba. A különösen nagy meleg vagy a fizikai tevékenység verejtékezést idéz elő, amikor az izzadtság párolgásával lehűl a bőr. Mindössze egy hét, vagy egy kicsivel több kell az embereknek, hogy hozzászokjon a mérsékelt meleghez, ekkor a verejtékezés és a keringési rendszer sokkal hatékonyabbá válik.

Az időjárásnak megfelelően öltözve Egy Kanada Nanavut területéről származó inuit ember hagyományos módon, szigonnyal próbál halat fogni. Rénszarvas bőréből készült ruhát visel a rendkívüli hideg ellen.
Hidegben az emberi test eleinte úgy tartja vissza a hőt, hogy összeszűkíti a bőr alatti ereket. Ezt általában hidegrázás követi, ezzel felgyorsul a test anyagcseréje, s extra hő termelődik. Az ember nehezen viseli a hideget, és általában nem is tud hozzászokni. A történelem során  tudományos törekvésének nagy része arra irányult, hogy kényelmesebben élhessen környezetében.

A hűtésért felelős mirigy Az izzadságmirigyek a bőr alatti szövetben helyezkednek el. A verejtékcsatornán keresztül szállítják az izzadságot a bőrfelületre. A verejték párolgásával a bőr lehűl. Ha nyirkos a levegő, az izzadság lassabban párolog. 
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi