Újító Találmányok: Fagyasztott Ételek

Clarence Birdseye-t tartják a mirelitipar atyjának, bár nem ő fagyasztott le elsőként élelmiszert. Az viszont tagadhatatlan, hogy elsőként ismerte fel és aknázta ki a fagyasztásban rejlő lehetőségeket. Az első Birds Eye fagyasztott ételek 1930. március 6-án kerültek a polcokra.

Gyümölcsök, kukorica, halrudacskák... mirelitreklám az 1950-es évekből

„Azon az első télen láttam, amint a helybeliek -50 fokos hidegben halat fognak, és a hal azonnal megfagyott, amint kivették a vízből. Hónapokkal később, amikor kiolvadtak, némelyik még mindig életben volt.” Clarence Birdseye forradalmian új ötletét az ősrégi inuit hagyományok megfigyelése közben szerzett tapasztalatai ösztönözték, amikor 1912 és 1915 között a kormány megbízásából mérte fel Új-Fundlandon a hal-és vadállományt. Azt is megtanulta, hogyan kell vízben lefagyasztani a zöldségféléket.

Clarance Birdseye 1943-ban sárgarépát
készít elő szárításra. Azt reméli, hogy ez
a termék legalább olyan népszerű lesz,
mint a gyorsfagyasztással készült ételek.
Ennek ellenére nem Birdseye volt az első, aki ennivalót fagyasztott. Az inuit hagyományokon kívül már a XIX. század közepe óta fagyasztottak például a szállítandó húst, és 1905 óta árultak fagyasztott gyümölcsöt is, elsősorban fagylalttal együtt. 1929-ben a kanadai kormány reklámozni kezdte a fagyasztott halat, mint az első, előre csomagolt mirelit élelmiszert. Birdseye két ötletével forradalmasította az élelmiszerek fogyasztását. Észrevette, hogy a hosszadalmas fagyasztás következtében túl sok jégkristály alakul ki az ennivalóban, amely a felolvasztás után nyúlós és vizes lesz. Ezért kifejlesztett egy gyorsfagyasztási eljárást, amely nem károsítja az élelmiszereket. Ugyanakkor konyhakész állapotban fagyasztotta le a gyümölcsöt, a zöldséget és a halat, megteremtve a korszerű vásárlást és főzést.

Birdseye 1924-ben létrehozott egy mirelitgyárat  hogy elképzeléseit a gyakorlatban is megvalósítsa, majd cégét 1929-ben eladta a Postum vállalatnak (később General Foods Corporation). A Postum dobta piacra 1930-ban az első gyorsfagyasztott ételeket, és abba is beleegyezett, hogy a termékek neve Birds Eye legyen. Kezdetben lassan fogytak az új mirelit élelmiszerek. Egyrészt a vásárlóknak eszükben sem jutott, hogy a fagylaltos hűtőben kutassanak hús vagy zöldség után, másrészt viszonylag drágák voltak, nem utolsósorban pedig kevés háztartásban állt a háziasszony rendelkezésére mélyhűtő. Ennek ellenére a halrudacskát a tűz feltalálása óta a legjelentősebb újításnak tartják az emberi táplálkozás fejlődésében. A fagyasztott élelmiszer pedig, amely már több száz éve az eszkimó hagyományok része, a modern élet nélkülözhetetlen elemévé vált.

Tudtad?

A mirelit élelmiszerek feltalálója az angol filozófus, Francis Bacon is lehetett volna? Bacon 1626-ban halt meg, miután megfázott, amikor egy csirkét próbált hóval megtölteni. Látni akarta, miképpen befolyásolja a hideg a hús eltarthatóságát.

Clarence Birdseye, akit némi iróniával biológusnak és prémvadásznak is tituláltak, feltaláló is volt, akinek mintegy 350 szabadalom fűződik a nevéhez.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi