A Krétaábra Titka

Nagy-Britannia legismertebb és egyben utolsó krétaóriását, a Dorsetben található, domboldalba  faragott Cerne Abbas-i alakot egy új vizsgálat szerint a közeli apátságot átépítő mérnök alkotta meg. A régészek azt mondják, a krétaóriásról a 17. század vége előttről nem létezik írásos feljegyzés.


Az Exmoori Nemzeti Park Hatóságának történeti környezeti igazgatója, Rob Wilson-North szerint az óriást a 16. század végén vagy a 17. század elején hozták létre. Mások azt állítják, az ábra egy régi pogány termékenységi szimbólum. A helyiek körében arról is él egy legenda, hogy az óriás a középkorban valóban létezett, és terrorizálta a környéket. Egyszer azonban elaludt a domboldalon, és ekkor Gulliverhez hasonlóan lekötözték, megölték, majd ezek után a hullát körberajzolták.

Az ábrát 1694 előtt valóban senki sem említett meg, annak ellenére, hogy a domboldal környéke több leírásban szerepel. A helyi dokumentumok és a régészek szerint az óriásrajz a 17. század végén, a polgárháború idején készülhetett Denzil Holles mérnök utasítására, aki Oliver Cromwellt megjelenítő gigantikus karikatúrának szánta.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi