Újító Találmányok: Állítható Asztali Lámpa

Az állítható asztali lámpát George Carwardine gépészmérnök találta fel, nem tudván, hogy a 20. század egyik ipari formatervezési klasszikusát alkotja meg. A 3. típusú 2003-as bevezetésével a klasszikus világítóeszköz a 21. századba lépett.

„Egy azonnal, könnyen és szabadon állítható lámpára van szükség…” A Terry’s gyár megoldotta a problémát.” Az Anglepoise lámpa reklámja 1934-ből.”
Az angol George Carwardine eredetileg misszionárius akart lenni, de az egészségi állapota nem tette lehetővé, így aztán gépészmérnök segéd lett, ahonnan nagyon hamar vezető mérnöki rangra emelkedett, mielőtt 1924 körül megalapította volna saját cégét, a Cardine Accessories-t. Főleg az autó felfüggesztésekhez értett, vagyis mindent tudott a rugókról, és ezt a tudását kitűnően fel is tudta használni a karos asztali lámpa kialakításánál.

A 1920-as években Carwardine elkezdte kidolgozni egy olyan szerkezet koncepcióját, ami három irányba mozog, de annyira stabil, hogy bármilyen helyzetben megmarad. Ekkor még nem gondolt arra, hogy az ötletet milyen területen lehetne alkalmazni ahhoz pedig, hogy továbbfejlessze túlságosan elfoglalt volt. Aztán 1931-ben szabadúszó tanácsadó mérnök lett, és több ideje lett az önkiegyensúlyozó karos rendszer kidolgozására. Rájött, hogy a rendszer segítségével létre lehet hozni egy rendkívül sokoldalú lámpaállványt, és létrehozta a négy rugóval kiegyensúlyozott rendszert.

Ma már nagyon sokféle színű és formájú állítható asztali lámpa közül válogathatunk!

A találmányát 1932-ben szabadalmaztatta a következő címmel: „A rugós önegyensúlyozó rendszerek fejlesztései”, és 1933-ban gyártani is kezdte a 1208-as modellnek nevezett lámpát., amihez Herbert Terry és fiai rugógyártól rendelte a rugókat. Carwardine aztán 1934-ben licenszszerződést kötött Terryvel a lámpák kereskedelmi mennyiségben történő gyártásáról, majd együtt fejlesztették tovább a találmányt.

Amikor Carwardine rájött, hogy lámpája ugyanolyan hasznos lehet otthon, mint bármelyik gyárban, megtervezte a lámpa kisebb és könnyebb otthoni változatát, az 1227-es modellt. 1934-ben megszületett a termék, de a nevét – Anglepoise lámpa – csak 1947-ben kapta meg Carwardine az eredetileg általa adott nevet – Equipoise (egyensúly) lámpa – nem védhette le, mivel az equipoise létező szó volt, ezért született meg az Anglepoise elnevezés.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi