Naptól Védve - A Havasi Gyopár

Miért nem égeti meg a nap a havasi gyopárt (Leontopodium nivale) annak ellenére, hogy e növény 2000 és 3400 méteres magasság között szélsőséges ultraibolya sugárzásnak kitéve él? A Jean-Pol Vigneron és tudóscsapata kiderítette, hogyan védekezik ez a hegyi növény a káros fénysugarak ellen.


A Namurban található Notre-Dame da la Paix Egyetem kutatója elektronmikroszkóppal készített tanulmányokra támaszkodva megállapította, hogy a leveleken és a szárakon lévő finom pehelyréteg csaknem teljesen elnyeli az UV sugárzást. (A növény latin neve is a jellegzetes sűrű szőrborításból ered; a görög leon, oroszlán, a podion lábacska.)

A szőröcskék szerkezete párhuzamos, 0,18 mikrométer átmérőjű szálakból áll. Ezek megtörik a fénysugarakat és feltehetően fényvezetőként funkcionálnak: mivel legyengítik és eltérítik a káros sugarakat, azok már nem jutnak el a szervezet belsejéig. A szőrök ilyen kusza, filcszerű elrendeződése ráadásul minden beesési szög esetében elnyeli a fényt.

A túl sok látható fény ellen az védi meg a növényt, hogy a teljes spektrumot képes visszaverni. Mégis elég fény jut át a pihéken, hogy lehetővé tegye a növény anyagcseréjét.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi