Homoki Kereslet - A Természet Kárára

Habár Marokkóban bőven találni homokot, a tengerpartokról újabban kezd eltűnni, hogy városi lakóházakká, nyaralókká, sőt focistadionokká alakuljon. Ráadásul nemcsak ebben a sivatagi országban, de világszerte is óriási mennyiségben termelik ki a beton e fontos alkotóelemét.


Bányásszák ásványi összetevői miatt is – vagy azért, hogy más strandok fövényét töltsék fel vele. A könnyen megközelíthető tengerpartok homokja olcsón kitermelhető, ám elhordása veszélyezteti a teknősök és madarak élőhelyét, károsítja a tájat, az ökológiai rendszereket, s erodálja a viharokat, a dagályt mérséklő partokat.

Parti homokot elsősorban a fejlődő országokban bányásznak, ahol hiányos a szabályozás. De még ott sem következetes az ellenőrzés, ahol a kitermelést engedélyhez kötik, mint Jamaicán vagy India egyes részein. Egyelőre nem tudni, mekkora méretekben űzik ezt az ipart, de a tengerpartok népességének gyarapodásával nő a homokkitermelés is, állítja Adam Griffith, aki a partvidékek megóvásával foglalkozó non-profit szervezet, a Coastal Care megbízásából homokbánya-regisztert készít. „Amíg szabadon áruba bocsátható a tengerparti homok, addig vevő is lesz rá” – állítja a szakértő.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi