Delfinek Ajándékai - Algát az Arának

Az Amazonas folyam delfinjei növénykötegekkel és más tárgyakkal keresik jövendő partnerük kegyeit.

A biológusok feltűnő közös vonást fedeztek fel a delfinek és az emberek között: az Inia geoffrensis hím példányai tárgyakkal igyekeznek elnyerni a kiválasztott nőstény kegyeit. Az Amazonas folyami delfinjei az orrukkal feltartott algák, botok vagy agyagdarabok bemutatásával igyekeznek jó benyomást tenni.


A felismerés a cambridge-i British Antartctic Survey biológusainak hároméves tanulmányán alapszik. A kutatók 2007 augusztusától 2010 augusztusáig 6026 delfincsoportot figyeltek meg Mamirauá esőerdőiben. Ezekből 221-ben legalább egy állat hordott valamilyen tárgyat maga előtt. Az egész csupán játék, ahogy a kutatók eddig feltételezték? A vizsgálatok ennél sokkal jelentősebb indokra engednek következtetni.

Az érintett csoportok legtöbbjéhez tartoztak felnőtt nőstény delfinek és a tárgyakat cipelők többsége hímnemű volt. Ráadásul e helyzetekben a hímek agresszivitás is a normálisnál lényegesen nagyobb volt: a riválisok egymás közötti támadásainak száma a negyvenszeresére nőtt ebből következik, hogy a tárgyak bemutatása nyilvánvalóan a nőstényekért folytatott küzdelem részét képezi.

A szexuálisan motivált viselkedésforma tézisét a kifejlett hímdelfinek DNS-ének, fiatal hímekével történő összehasonlítása is alátámasztja. Rámutatnak, hogy a tárgycipelők közül kerülnek ki a legsikeresebb cápák.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi