Antihisztaminok

Az allergia sújtotta milliónyi ember világszerte jól ismeri az antihisztaminokat, vagyis azokat a gyógyszereket, amelyek blokkolják a hisztamin hatásait. A hisztamin nevű vegyület akkor termelődik a szervezetben, amikor irritáló hatású anyagokkal kerülünk kapcsolatban. Ha az allergiás reakciót kiváltó anyagokkal való találkozás előtt antihisztamin-tartalmú gyógyszert veszünk be, segít úrrá lenni a tüsszögésen, orrfolyáson, szemviszketésen, torokkaparáson és a többi kellemetlenségen. A gyógyszert előre be kell venni: már beindult reakciókat nem enyhít.

A parlagfű - az allergiások réme - a nyár vége felé szórja ki a levegő a pollenjét.
Régebbi és újabb készítmények

Az antihisztaminok két csoportba sorolhatók. a régebbi, „első generációs” termékek közé tartozik a diphenhydramin és a pseudoephedrin. Újabb gyógyszer a fexofenadin, az astemizol és a loratadin. Ez utóbbiak kisebb valószínűséggel okoznak álmosságot vagy szájkiszáradást, és sokukat csak naponta egyszer kell bevenni.

Mellékhatások és biztonság

A gyermekek és az időkorúak számára inkább az újabb készítmények ajánlottak. Ezeknek kevesebb mellékhatásuk van. A korábbi gyógyszerek leggyakoribb mellékhatású az aluszékonyság, a száj, az orr és a torok kiszáradása, olykor hányinger. Azok a szerek, amelyekben az antihisztamint orrdugulást csökkentő hatóanyaggal kombinálják, nyugtalanságot, szorongást okozhatnak. Akinek magas a vérnyomása, a gyógyszer szedése előtt kérje kis orvosa véleményét.

A macskaallergiát a közhiedelemmel ellentétben nem a macska szőre vagy hámsejtjei
okozzák, hanem egy, az állat nyálában lévő fehérje.
Az antihisztaminok biztonságosak, ha betartjuk az adagolási utasításokat és a mellékelt tájékoztatóban leírtakat, de kizárólag orvosi tanácsra kezdjünk ilyen orvosságot szedni! Más gyógyszerekkel egyszerre szedve ellentétes hatást válthatnak ki, különösen néhány antidepresszánssal és a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerekkel. Az antihisztaminok okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, és csak megfelelő óvatossággal szedhetők prosztatamegnagyobbodás, húgyúti problémák, zöld hályog és májbetegség esetén. Az astemizolt szívritmuszavarokkal hozták összefüggésbe, és szintén emiatt tiltották be a terfenadin nevű antihisztamint az Egyesült Államokban.

Mit próbáljunk helyette?

A könnyező, viszkető szemekre próbáljuk ki a naphazolint és pheniramint tartalmazó szemcseppeket. Allergiás orrtünetek esetén a recept nélkül kapható orrcseppek hozhatnak megkönnyebbülést. Az orrdugulás elleni (nyálkahártya-duzzanatot megszüntető) orrcseppeket nem szabad három napnál tovább folyamatosan használni, mert ennél tovább adva mellékhatásaik lehetnek. Ha nem hatnak, kérjük meg orvosunkat, hogy írjon fel receptre kapható szteroid orrcseppet.

Egyes kutatók szerint az igen nagy (napi 500 mg) adag C-vitamin is csökkenti a túlérzékenységi reakciót. Mivel azonban ez messze felülmúlja a 70 mg ajánlott mennyiséget, egy ilyen kúra megkezdése előtt feltétlenül kérjünk orvosi tanácsot.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi