Újító Találmányok: A Láva-lámpa

Craven Walker, a Királyi Légierő repülőőrnagya a második világháború alatt egy country-klubban látott egy világító tojásfőző-óra-lámpát, amit ezekkel a szavakkal írt le: „Egy koktélséker és némi régi bádog, meg pár öreg konzervdoboz házasságából született szerkezet.” Bármilyen primitív is volt az a lámpa, az szolgáltatta az inspirációt Walkernek a hatvanas évek egyik jelképe, a láva-lámpa megalkotásához.

Egy óriási láva-lámpa, ami az amerikai Soap Lake városkát díszítette 2003 szeptemberében.
A háború után Walker azonnal megalapított egy céget, a Crestworth Ltd-t. A lámpa alján lévő villanyégő nem csak világítást, de a fűtést is szolgáltatta a külön erre a célra összeállított viaszos anyagnak, ami felmelegedve lassan, álomszerű mintákat rajzolva a lámpa tartályába található színes folyadék tetejére emelkedett, ahol lehűlt és visszasüllyedt a tartály aljára, hogy felmelegedve újra felemelkedjen. Bár így leírva egyszerűnek hangzik, a szerkezet kifejlesztése tíz évet vett igénybe. A láva-lámpa 1963-ban került a piacra, a szabadalmat pedig 1964. május 18-án nyújtotta be David George a Cresworth nevében.

A láva-lámpa azonnal hatalmas piaci sikert aratott. Európában „Astro-lámpa”, Amerikában pedig „Lava-lite” néven került forgalomba. A ’80-as években azonban csökkeni kezdtek az eladások. Walker megkereste ajánlatával Cressida Granger üzletasszonyt: ha egy éven belül újra hasznot termelővé tudja tenni a Crestworthöt, akkor övé lehet a részvények többségi tulajdonosa. Közös céget alapítottak Mathmos néven.


Ma már sokféle színben és méretben kaphatóak láva-lámpák!

Walkert formaterve nem csupán az ihlető koktélsékerére, de a hatvanas évek űrrakétáira is emlékeztet. Ma ez szerepel a Mathmos cég ars poeticájában: „Amikor 1963-ban kifejlesztettük az Astro-lámpát, az űrkutatás még gyermekcipőben járt, de mindenki arra gondolt, hogy nemsokára a Plutóra léphetünk… Mi történt az intergalaktikus utazás nagyratörő terveivel? Távol vannak a megvalósítástól. A Mathmos azonban mindig az űrbe repít.

Tudtad?

A Mathmos hű maradt a hippi gyökörekhez. A termék csomagolásán ilyen feliratok olvashatók: „Ha túl nehéz a csomag, ne erőlködj, inkább hívj segítséget!” És: „A Mathmos fogyasztói filozófiája, hogy segítsen téged, a fogyasztót a lehető legnyugodtabb körülmények közt fogyasztani a félelmetesnél félelmetesebb kíhivásokkal teli világban."

A láva-lámpa feltalálása mellett Craven Walker volt az első komoly sikert arató angol naturista film, a Travelling Light (Könnyű poggyásszal) producere is.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi