Újító Találmányok: A Géppuska

Az első automata géppuskát a feltalálójáról Hiram Stevens Maximról nevezték el, aki jónéhány más találmányt is jegyzett, köztük nem egy békés jellegűt is. Ezek közt van például a haj bodorító és köhögéscsillapító inhalátor is.

Sir Hiram Maxim a róla elnevezett géppuskával.
Azon kevés feltalálók egyik, aki az Egyesült Államokból vándorolt be Nagy-Britanniába, Hiram Stevens Mayim Maine állam Sangerville városában született. Az apja, Isaac amatőr feltaláló volt, már ő is egy automata géppuska és egy repülőgép terveivel foglalkozott, ezekhez később Hiram fia is visszatért. Hiram kevés hivatalos oktatásban részesült, és 14 éves kora óta lovaskocsikat és szekrényeket épített, és általános szerelői munkákat végzett az apja massachusettsi szerelőműhelyében.

Maxim 1866 és 1870 között az amerikai Oliver P. Drake-nek dolgozott, aki tudományos készülékek, eszközök gyártásával foglalkozott. Itt szabadalmaztatta első találmányát, egy hajsütővasat. Aztán 1870 és 1877 között a Novelty Vasfeldolgozó és Hajóépítő Társaságnál dolgozott, ahol feltalált egy gázmotort és egy gázzal és elektromossággal működő lámpát. Innen a United States Electric Co-hoz (USEC) került New Yorkba, ahol főmérnök lett, és amely a cég számára kifejlesztett egy lámpaizzó eljárást.

Maxim 1881-ben az USEC képviseletében elutazott egy párizsi kiállításra, ahol elővette apja automata géppuska ötletét, miután valaki ezt mondta neki a kiállításon: „Ha sok pénzt akar keresni, találjon fel valamit, amivel ezek az európaiak gyorsabban és könnyebben végezhetnek egymással.” Maxim Angliába költözött, és Hatton Gerden-ben rendezte be műhelyét, ahol 1883-ra tökéletesítette találmányát, a Maxim géppuskát, egy szíjas töltésű egycsövű géppuskát, amit több mint 600 golyót volt képes kilőni percenként, és az előző lövés visszacsapó erejét használta fel a következő lövésre. Maxim 1884-ben létrehozta a Maxim Gun Companyt, ami végül a Vickers Ltd. része lett. Négy évvel később Maxim szabadalmaztatott egy másik találmányt, a füst nélküli töltényhüvelyt (ami lehetővé tette, hogy a lövész lássa a célpontját), amelyet 1885 és ’88 között Lord Wolseley, a brit hadsereg főparancsnokának védnöksége alatt fejlesztette ki.

Tudtad?

A feltaláló öklöző szerepben
Hiram Maxim testvére és fia is feltalálók voltak. A testvére, Hudson Mayim robbanóanyagokat tervezett, és 1885-től a két testvér együtt fejlesztette a füstmentes töltényhüvelyt, de 1888-ban Hiram tökéletesítette a találmányt, és ő nyújtotta be a szabadalmat. Fia, Hiram Percy Maxim 1905-ben találta fel a Maxim hangtompítót, az autó kipufogók hangtompítóinak fejlesztése közben. Percy kegyetlen és excentrikus embernek írta le apját, de Maxim jobb szerette magát „krónikus feltalálónak” nevezni.

Maxim egyszer ezt mondta: „Ha a házilúd tud repülni, akkor tud az ember is”, és 1889 és 1894 között kifejlesztette a gőzhajtású repülőgépet, ami az angliai kipróbálásakor sikeresen elemelkedett a földről, de szinte rögtön utána le is zuhant.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi