Az Ásványok Misztikus Fényei

Az ámulatba ejtő, élénkzöld, rózsaszín, mélykék, meggypiros és sárga színekben fluoreszkáló ásványok a tengeri élővilág utánozhatatlan színarzenálját idézik.


Létrejöttük a Föld belsejében szüntelenül zajló bonyolult geokémiai folyamatoknak köszönhető. A fluoreszkálásra, erre a ragyogó fényjelenségre, csak a nem tökéletes kristályrácsú ásványok képesek. Szerkezetükben „rácshibák”, üres atomhelyek vannak, melyeket idegen, helyettesítő atomok, azaz „aktivátorok” töltenek be. Leggyakrabban a mangán, vas, réz, ezüst, molibdén, urán a helyettesítő elem. Ultraibolya (UV) sugárzás hatására ezen elemek elektronjai magasabb energiaszintre kerülhetnek a lazább kötődés miatt. Amikor a gerjesztett elektronok visszaesnek eredeti, alacsonyabb energiaszintjükre, fényt bocsátanak ki.

Ez a ragyogó fényjelenség a fluoreszkálás, melyet zöldes, kékes, ibolyaszínű fluorit ásványról neveztek el. Jelenleg több mint ötszázfajta fluoreszkálásra képes ásványt ismerünk. Az ásvány fluoreszkáló színe a helyettesítő elem atomszerkezetétől, valamint az ultraibolya sugárzás hullámhosszától függ. Például a mangán „aktivátor” hosszúhullámú UV sugárzás hatására meggypiros, míg ha rövidhullámú ultraibolya sugárzás éri, akkor élénk rózsaszínű fényt bocsát ki.

New Jersey állam északi részén fekvő Franklin és Sterling területén, a világ ásványaiban leggazdagabb, 1,1 milliárd éves márványtestben képződött vas- és cinkérctelepeiből származnak.  A világhírű lelőhely nemcsak nyolcvanféle fluoreszkáló ásványról, hanem az ott található ásványok sokféleségéről is nevezetes. Az érctelepekben mintegy 345 ásványt találtak – ez a jelenleg ismert ásványok 10 százaléka. Az ottani érctelepekből hatvankilenc új ásványt írtak le, melyek közül harmincöt az egész földkerekségen csak e helyütt található.

Világító ásványok
A bánya fluoreszkáló ásványait 1998-ban adomány gyanánt kapta a Földtani Intézet múzeuma az ottani bányában dolgozó emigráns magyar bányászok egyik leszármazottjától. Louis Cherepytől, az észak-amerikai New Jersey állam természetvédelmi főfelügyelőjétől. A Cherepy-gyűjtemény az Amerikába került magyar bányászok emlékét őrzi, akik az 1890-es évektől az 1980-as évekig, a bányák felhagyásáig becsülettel és tisztességgel dolgoztak az érctelepeken.

Évtizedekig gyűjtötték és megőrizték óhazájuknak a páratlan színekben világító fluoreszkáló ásványokat és tárgyi emlékeket. Ez utóbbiak bepillantást adnak az emigráns magyar családok életébe. A világhírű bánya és a köréje települt vas- és acélipar történeti dokumentumai révén áttekintést kaphatunk a helyi acélipar fejlődéséről is.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi