A Veszélyeztetett Puelo-völgy

Türkizkék vizű  széles medrű folyó tárul a chilei Puelo-völgybe látogatók szeme elé. A délibükkerdők és a hófödte hegyormok természetes akadálya lehetővé tette, hogy a völgy megmaradjon háborítatlan állapotában.


Egy hatalmas vízerőmű építése azonban örökre megváltoztathatja a vidéket. Mivel Chile is számol a globális energiaválság veszélyével, a spanyol tulajdonú Endesa vállalat óriási gátakat tervet Patagónia chilei részén. A Puelo-völgy egyik leendő gátja miatt 4856 hektár földterület kerülne víz alá, a lakosságot is ki kellene telepíteni. Az Endesa támogatói azt remélik, hogy a vízerőmű-program fellendíti a gazdaságot.

Mások viszont úgy vélik, hogy minderre semmis szükség, mivel a meglévő energiaforrásokat hatékonyabban is ki lehetne aknázni. A chilei  lakosság jelenleg az ország villamosenergia-termelésének nem egészen egyharmadát használja fel; az előállított áram felére az ipar és a bányászat tart igényt.

Az Endesa azt állítja, hogy a puleói erőmű még csak tanulmányként létezik, de Wolfram Heise, a Conservación Patagonica munkatársa szerint az összes tervezett gát közül ez áll a legközelebb a megépítéshez. A Puelo vidékének lakói – akik telefon és posta híján kényszerű elszigeteltségben élnek – most igyekeznek hangot adni ellenvéleményüknek. Bár kárpótlást kapnak majd a földjük elvesztése miatt, az itteniek attól tartanak, hogy másutt sanyarúbb sors vár rájuk. „Szűkösen élünk, de még ezt a keveset sem akarjuk elhagyni a gát miatt” – mondja nyomatékkal az egyik helybéli gazda.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi