A Kagylóhéjak, Csigaházak Eredete

Ugyan ki ne látott volna már kagylóhéjakat és csigaházakat a parton? Ám mit tudunk vajon az eredetükről? Arra találtak bizonyítékot, hogy 515 millió éve, a kambriumban megnőtt a tengerek kalciumtartalma, s ez válthatta ki a meszes héjak megjelenését.


Az Egyesült Államok Geológia Szolgálatának kutatója és társai szerint az ebből a korszakból származó kősóban talált, az elpárolgott tengervízből származó ásványi maradványokban háromszor annyi a kalcium, mint a késő proterozoikumi (545 millió évvel ezelőtti) mintákban. A kambriumi „kalciumlöket” egybeesik a meszes héjú élőlények nagyarányú elterjedésével. Valószínűleg a többsejtű állatok ekkor voltak először kitéve ilyen magas kalciumkoncentrációnak. Egyes talán testük kiválasztórendszerének megváltoztatásával váltak képessé a mérgező körülmények túlélésére, s a kalciumból héjat építettek maguk köré. A gondolat nem új, és erősen vitatott.

A meszes héj kiválasztása sok energiát és pontos szabályozást igényel, a héj fő feladata a ragadozók elleni védelem volt. Természetes kiválasztódással jött létre, s korántsem pusztán a kalciumkiválasztás eredményeként. A víz összetétele is szerepet játszhatott a meszes héj megjelenésében.

Egyes kutatók szerint a tenger kémiai összetétele igen nagy mértékben ingadozott ennek eredményeképp. E bonyolult jelenség a lemeztektonikával függ össze. A kémiai változások afféle evolúciós „kapuőrként” szolgálhattak, s talán ezeknek köszönhető, hogy a különböző időszakokban más-más állatcsoportok szaporodtak el.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi