Koffeinmentes Kávé - Méreg a Szívnek?

Ki gondolná, hogy éppen a koffeinmentes kávé emeli meg bizonyos vérzsírok szérumszintjét? Többek között a veszélyes LDL-koleszterin szintjének emelkedését is előidézheti. Ez az a koleszterin, amely fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


A közönséges babkávé ellenben nem befolyásolja kedvezőtlenül a vérzsírszinteket. Mindezt egy amerikai felmérés eredményei erősítették meg. A teszt keretében kísérleti személyek három hónapig napi 3-6 csésze feketekávét fogyasztottak, koffeinest vagy koffeinmenteset.

A kontrollcsoport tagjai nem fogyaszthattak kávét. A megdöbbentő eredmény szerint csak a koffeinmentes kávét fogyasztó csoportban emelkedett meg a vérzsírok és az LDL-koleszterin szintje. A másik két csoportnál ezek az értékek nem változtak. A kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot a jelenségre. Elképzelhető, hogy a koffeinmentes termékekhez erősebb kávéfajtákat használnak, ugyanis a koffeinmentesítéskor az ízt, aromát befolyásoló anyagok egy részét is kivonják. Míg sikerül tisztázni az okokat, a zsíranyagcsere-zavarokban szenvedőknek javasoljuk, hogy tartózkodjanak a koffeinmentes kávé fogyasztásától.

Általában véve azonban nem szabad a koffeinmentes kávéra csak rosszat mondani. A túlsúlyos embereknél ugyanis az LDL mellett a „jó” HDL-koleszterin szintje is megemelkedett. Ezt a hatást normál testsúlyú személyeknél nem figyelték meg. Tehát bonyolult biokémiai kölcsönhatásokról van szó, a kávé tehát egyénenként eltérő hatást fejt  ki.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi