Harisnyanadrág - Az Élősködők Kedvenc "Kuckója"

A harisnyák tökéletes illeszkedését biztosító műszálak sajnos remek életteret nyújtanak a baktériumok és más mikroorganizmusok számára, amelyek fertőzéséket és más kellemetlenségeket okozhatnak.
A harisnyanadrág jól mutat a lábon - ám segítheti a fertőzések kialakulását.
Táptalaj

A nők leggyakrabban a hüvely gyulladása, irritációja vagy fertőzése miatt fordulnak nőgyógyászhoz. A hüvelygyulladás rövid ideig tartó gyógyszeres kezeléssel általában tökéletesen gyógyítható. Egyes nőknél azonban többször is kiújulhat – és a harisnyanadrág gyakran csak tovább rontja a helyzetet.

A hüvelyfertőzést okozó baktériumok és élesztőgombák a meleg, nyirkos környezetet kedvelik. A harisnyanadrágok többségének anyagául szolgáló nejlon és spandex a hő és a nedvesség visszatartásával kifejezetten elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását. Az orvosok ezért azt tanácsolják, hogy a hüvelygyulladásos időszakokban egyáltalán ne viseljünk harisnyanadrágot – vagy legalábbis ne túl gyakran.

Egyes harisnyanadrágok már „lélegző” pamutbetéttel készülnek: ezek kevésbé kedvező körülményeket teremtenek a mikrobák számára. A harisnyanadrág-viseléssel járó fertőzések kockázata teljesen kiküszöbölhető, ha inkább combközépig érő harisnyát hordunk. Arra pedig külön figyeljünk, hogy fürdés után igen alaposan szárítsuk meg a hüvelybemenet környékét.

Fránya lábgombák

A harisnyanadrág a nedvesség visszatartásával a lábkörmök gombás fertőzését (onychomycosis) is elősegíti, amelyet azután igen nehéz gyógyítani. Az állapotot előidéző gombák a bőr, a körmök és a szőrszálak elhalt szöveteivel táplálkoznak, s különösen a meleg, nyirkos helyeken érzik jól magukat. Ezek az élőlények a lábkörmöket ért kisebb, ismétlődő sérülések következtében tudnak megtelepedni – gyakran azért, mert szűk cipőbe préseljük a lábunkat.

Az onychomycosis következtében a lábkörmök  megvastagodnak, elszíneződnek és deformálódnak. A fertőzés receptre kapható krémekkel, oldatokkal és hintőporokkal általában orvosolható. Krónikus esetben szájon át szedhető gombaölő gyógyszereket is felírhatnak, ám ezek nagyobb koncentrációban károsíthatjuk a májat. Az idősebbeknek általában nagyobb adagra van szükségük, a láb rosszabb vérkeringése miatt. Folyamatos kezelés esetén időnként vért kell venni a májfunkció ellenőrzése céljából.

Némi támasz

A receptre felírt gumiharisnyák és –harisnyanadrágok a csípőprotézis-műtét után segítenek elkerülni a vérrögképződést, de enyhíthetik a láb duzzanatát, illetve a visszerekkel összefüggő fájdalmakat és görcsöket is. A megfelelő méret kiválasztásához forduljunk szakorvoshoz!
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi