Egyszerűsödött, vagy éppen nehezedett a jogosítvány megszerzése?

Közel tíz százalékkal növekedett a jogosítványért küzdő vizsgázók bukási aránya a megváltozott jogszabályok következtében. Cikkünkben leírjuk, hogy milyen változások vezettek a megnövekedett bukási arányhoz.

2013 januárjától a B-kategóriás jogosítványra vonatkozó rutinvizsgát már nem különálló modulként, hanem a forgalmi vizsgával összekötve kell teljesíteni. Sokak számára ez nem csupán a tesztet nehezítette meg, de a vizsga ideje is közel tíz perccel megnövekedett. A nehezítés, a statisztikai adatokon is meglátszik, hiszen közel 10 százalékkal növekedett a bukások száma.


Dr. Kollár Ferenc megyei kormányhivatal közlekedési felügyelésének vezetője is alátámasztotta, hogy az új jogszabályok tehetnek a sikertelen vizsgákról. Elmondása szerint erős befolyásoló tényező lehet a teszt időtartamának megnövekedése. Hozzátette, hogy az új vizsgarendszer tíz perccel megnövelte a forgalomban végrehajtandó teszt idejét, így a tanulóvezetőknek ötven percig kell teljes figyelemmel kísérniük a szabályokat. Számos kutatás szerint, egy ember átlagosan húsz percig képes egy feladatra koncentrálni, majd figyelme lankadni kezd és egyre több hibát vét, így kijelenthető, hogy a kibővült időtartam komolyan befolyásolhatja az eredményt. Mindemellett nem elhanyagolható tényező a vizsgadrukk sem, aminek köszönhetően további hibákra hajlamos a vizsgázó.

Dr. Kollár Ferenc azonban azt is hozzátette, hogy csak azokat a tanulóvezetőket lehet forgalomba engedni, akik képesek vigyázni magukra és környezetükre, majd igyekezett egy régóta terjengő pletykát megszüntetni, miszerint a vizsgabiztosok szánt szándékkal buktatnak meg diákokat. Elmondása szerint nem csak a vezetők, de a vizsgáztatók és az oktatók komoly válogatáson esnek át, így csak a legjobbak és legmegbízhatóbbak kerülhetnek ki, mindemellett pedig sikertelen vizsga esetén a kiállított minősítő lap alján lehetősége van mindenkinek, hogy rekonstruálja a történteket.

Egyaránt a jogszabály része, hogy a forgalmi vizsga előtt, a tanulóvezetőknek harminc órát kötelezően volán mögött kell tölteniük. Ezt az időszakot oktatók ellenőrzik, így céljuk, hogy már forgalomban szerzett tapasztalatokkal is rendelkezzenek a diákok. Számos esetben azonban a harminc óra levezetése pénzügyi akadályokba ütközhet, mivel a tanulók többsége diák, akinek vezetési óráit szülei állják. Így sokszor ez is a sikertelen vizsgákhoz vezethet.

Eddigi tapasztalatok szerint a legtöbb leendő vizsgázónak rendkívül nagy segítséget nyújt a Közlekedési Nyílt Napokon való részvétel, ahol tapasztalatot szerezhetnek a vizsgáztatás folyamatáról.

Ide kattintva megtekinthető: a magyarországi autós és motoros iskolák névjegyzéke.

B-kategóriás vizsgadíjak, oktatódíjak

Elméleti vizsga: 4 600 forint
Forgalmi vizsga: 11 000 forint

Az ötödik sikertelen forgalmi vizsga után PÁV IV. vizsgálat kötelező

Budapesten
Ha a jelölt oktatóval és gépkocsival érkezik: 8 310 forint
Ha helyi gépkocsit használ: 10 910 forint
A tanulóvezetői tanfolyam díja: 100–200 ezer forint
A vezetés óradíja: 2500–3500 forint
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi