Crater Lake - Az Egyesült Államok Legmélyebb Tava

Oregonban a tiszta, kék vizű tó egy mélyedést tölt ki, amely 7000 évvel ezelőtt, egy hegy tetejének beomlásakor keletkezett.

VULKÁNI TÓ A Varázsló-sziget a Crater Lake mélyéből feltört, lávából és vulkáni hamuból
álló kúp. A csúcs kivételével az egészet elöntötte a tó vize.
Egy kansasi fiú 1870-ben rövid cikket olvasott – abban az újságban, amelybe tízóraiját csomagolták – a magasan az oregoni hegyek között lévő tóról, amelyet meredek sziklafalak vesznek körül, és amelyben egy kialudt vulkán rejlik. A cikk egy életre felkeltette a kisfiú, William Gladstone Steel érdeklődését a Crater Lake (Kráter-tó) iránt. Fáradhatatlanul tevékenykedett, hogy megóvja a tavat és környékét a civilizáció káros hatásaitól, és 1902-ben nagyrészt saját sikerének is tekinthette, hogy a Kráter-tó az Egyesült Államok ötödik nemzeti parkja lett.

A tó, amelynek az érdekében Steel annyit fáradozott, egy hatalmas mélyedésben található, amely akkor keletkezett, amikor a Mt. Mazama csúcsa az erős vulkáni kitörések hatására 7000 évvel ezelőtt beomlott. A tó átmérője 10 km, különböző színű sziklák szegélyezik, amelyek meredeken emelkednek ki a vízből a közel 600 m magas, csipkézett peremig, kétszer olyan magasra, mint az párizsi Eiffel-torony.

LLAO HARAGJA A mennydörgéses időszakról régen azt hitték, hogy a világot teremtő isten
így vezeti le a haragját, egyben megszüntetve a száraz, meleg nyári időszakot.
Két kisebb, egymástól elütő sziget is található a tóban. A Wizard (Varázsló)- sziget szinte teljesen tökéletes vulkáni kúpként emelkedik a kék víztükör fölé. A Fantomhajó-szigeten a sziklák és a tűlevelű fák árbocokat, vitorlákat és kötélzetet formáznak. A Crater Lake fenn, a Cascade-hegység magas részében fekszik, 1882-m-re a tengerszint fölött. A telek itt hosszúak és hidegek, szeptembertől júliusig 15 m hó esik, és a tó sűrű ködbe burkolózva szunnyadozik. Amikor tavasszal megindul a hóolvadás, a természet éledezni kezd. Színes vadvirágok lepik el a lejtőket, a feketemedvék felébrednek téli álmukból, az öszvérszarvas és a jávorszarvas pedig a rétekre indul legelni.

A környéken élő amerikai őslakosok – a klamatok, előttük a maklakok – nagy tiszteletben tartották a Crater Lake-et. A klamatok félelmetes, elvarázsolt helynek hitték, és csak a varázslók és a kuruzslók merészkedtek a mély tó környékére, hogy csodás erőt merítsenek belőle.

A maklak legenda szerint a Mt. Mazaman csapott össze Skell, a Felső világ ura és Llao, az Alvilág ura, aki a hegyen lakott szörnyeteg híveivel. A csata közben jókora sziklák röpködtek a levegőben , tűz pusztított az erdőkben, és rengett a föld mindaddig, amíg Llao holtan össze nem rogyott, és a hegy csúcsa beomlott. Skell Llao felnégyelt holttestét a keletkezett kráterbe hajította, és híveinek könnyei megtöltötték a mélyedést, így keletkezett a Crater Lake. Llao feje ott maradt, ahová zuhant, és a helyet később az európai telepesek Varázsló-szigetnek nevezték el.

A legenda szerinti csata több vonatkozásában is hasonlít a valódi eseményekhez. A Mt. Mazama több kúpból álló, 3600 m magas vulkán volt, mielőtt Kr. E 5000 körül kitört. Akkor heves vulkáni kitörések kezdődtek, és hatalmas mennyiségű izzó hamu ömlött ki a főkörtőből és az oldalkráterekből, és folyt végig a tűzhányó oldalán. A kitörések egyre erősödtek, és végül a tűzhányó közepéből már annyi kőzet eltűnt, hogy a hegy beomlott, és 1200 m mély katlan maradt a helyén, amelyben ma a Crater Lake van. A Mazama végső kitörésekor – miközben beomlott – 1200 km-re távolabb, Nevadától Saskatchewanig húzódó hatalmas területet borított be hamuval.

ESTI FÉNYEK A lemenő nap rózsaszínűre festi az eget a Crater Lake fölött, árnyékba 
borítva a tó peremét és a Varázsló-szigetet.
A kráterben megmaradt vízből alakult ki az évezredek során az Egyesült Államok legmélyebb, 604 m mély tava. A Crater Lake-be nem ömlik be és nem is ered innen folyó, a párolgásból és a szivárgásból származó vízveszteséget a hó és az esővíz pótolja.

A vulkáni tevékenység a nagy kitörés után még folytatódott, de mérséklődött, és a kráter fenekén vulkáni kúpok – köztük a Varázsló-sziget – jöttek létre. A Fantomhajó csipkézett sziklái azonban sokkal öregebbek, ezeket a természeti erők alakították a függőleges sziklából, betömve a korábban egy tűzhányó kürtőjeként működő repedést.

A környéken már 12 ezer éve élnek emberek, tehát a Mt. Mazama kitörésének lehettek szemtanúi. A hamuréteg alatt – amely annál a vulkánkitörésnél keletkezett, amely e kivételes szépségű tavat létrehozta – használati eszközötöket és sarukat találtak a Crater Lake környékén.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi