A Kis-Balaton Természetvilága

A Kis-Balaton valamikor a Balaton szerves részét képezte, később szántófölddé tették volna. Mára azonban ismét egyre nagyobb összefüggő vízfelület borítja a területét, nádasokkal, szigetekkel, amelyek száznál is több madárfajnak nyújtanak pompás menedéket.


A mai Kis-Balaton területe még a történelmi időkben is „csupán” a Balaton egyik öble volt. Vörs, Balatonmagyaród és a többi kisközség lakossága a halászatból élt. Ennek ma már nyomát sem lelni, csak a vörsi tájház kiállítási tárgyai és tablói emlékeztetnek a nem is oly távoli múltra.

A Zala folyó az 1700-as évekre egyre több hordalékot rakott le a tó délnyugati öblében. A víz egyre sekélyesebb lett, végül az öböl teljesen elszigetelődött a tó testétől, és az egykori torkolat mocsaras, tőzeges lápvidékké vált.

A pákászok ladikjai helyett másféle „halászok” vették birtokukba a tájat: hihetetlenül gazdag állatvilág lelt új élőhelyre és telepedett meg a sásban, a kis szigeteken és ártereken. Manapság több mint száz madárfaj otthona a berek, amelynek hangulata szavakkal szinte visszaadhatatlan. A nagy kócsagok, a kanalas és szürke gémek, a kárókatonák mellett nagy számban élnek a tőkés és cigányrécék, a nyári ludak, a szárcsák, de a figyelmes szem felfedezheti a búbos vöcsköt, a bíbicet, a kormos és fattyúszerkót is.

Természetesen a ragadozó madarak is háborítatlanul vadászhatnak a vadregényes tájon. A Kis-Balatonhoz kirándulóknak távcsövet is érdemes magukkal vinniük, hiszen „vadászat közben” figyelhetők meg a nagy légi ragadozók, rétihéják, az egerészölyvek, a rétisasok, a kabasólymok, a kék és vörös vércsék.

Persze nem csak a madarak élnek a berek nádrengetegeiben és a Kis-Balatont övező erdőkben. Őzekkel, szarvasokkal, vaddisznókkal bárki találkozhat, de honos még itt az ürge, menyét, a hermelin csakúgy, mint a róka és a vidra is. A nád- és láprengeteg élővilága, továbbá festményekre kivánkozó, háborítatlanságukban elragadó természeti kincsei mellett azonban a környező kistelepülések kincsei mellett azonban a környező kistelepülések is számos látnivalóval vonzzák az idelátogatókat.

A mocsári nőszirom kitűnik környezetéből sárga sziromleveleivel. 

Védett állataink közül a búbos vöcsök jól felismerhető a fején található tollbóbitáról. 

Az ürge néha két lábra állva kémleli a vidéket, s veszély esetén füttyentéssel figyelmezteti
társait.

A kenderesréce-család együtt keres élelmet.

A kócsagot sokan nádasaink királynőjének is nevezik
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi