A Felhőkarcolók Veszélyei

Az olyan magas épületekben, ahol gondok vannak a levegő minőségével, előfordulhat, hogy az ott dolgozóknak különféle egészségügyi panaszaik vannak. Az ilyen épületben a tűzesetek és olykor a földrengések is nagyobb sérülésveszéllyel járhatnak.


„Beteg” épületek

A felhőkarcolók nyílászárói energiatakarékossági okokból egyre légmentesebben zárnak, ezért az ott tartózkodók légcseréje, a bútorzat és a mélygarázsok miatt megnövekedhet a beltéri légszennyeződés. Ha az épület szellőzőrendszere nincs jól karbantartva, a légszennyeződés következtében kialakulhat a „beteg épület szindróma”. Tünetei: fejfájás, hányinger és különféle allergiás reakciók.

Pokoli torony?

A modern felhőkarcolókat úgy építik, hogy az esetleges tűz átterjedését az egyik szintről a másikra megelőzzék. A lépcsőházakat úgy tervezik, hogy füstmentesek maradjanak, és a biztonságot tovább növelik a központilag vezérelt szellőzőrendszerek, az automatikus tűzoltó berendezések, a füstjelzők és a tűzoltóságra bekötött tűzriasztók.

A toronyházak fenntartóinak gondoskodniuk kell a vészkijáratok és a menekülési útvonalak megjelöléséről, amelyeket kötelező mindig szabadon hagyni; és a rendszeres tűzvédelmi gyakorlatokról. Emellett nem árt megszívlelni az alábbiakat.
Ismerjük meg az épület kiürítési tervét, és ha tehetjük, vegyünk részt a tűzvédelmi gyakorlatokon.
Számoljuk meg a lakásunk/irodánk és a vészkijáratok közötti ajtókat, hogy sötétben is megtaláljuk őket.
Szállodákban bejelentkezéskor győződjünk meg arról, hogy a szobánkban van-e füstjelző és a folyosón az automata tűzoltó berendezés, valamint jegyezzük meg, hol van a legközelebbi vészkijárat.
A szobakulcsot tartsuk kéznél, mert lehet, hogy vissza kell jutnunk a szobába, ha kijáratokon át nem lehet menekülni.

A földrengés túlélése

Földrengés esetén ne maradjunk a külső falak és ablakok közelében. Ne rohanjuk a kijárathoz (azok sérülnek meg leginkább, akik megpróbálnak 1,5 méternél többet megtenni). Bújjunk egy asztal alá, egyik kezünkkel kapaszkodjunk bele, a másikkal pedig hátulról védjük a fejünket és a nyakunkat. Az utórezgéseknél is ugyanezt tegyük. Amikor már biztonságosan el lehet hagyni az épületet, használjuk a lépcsőt – ne a liftet.

Tűzbiztonság: életmentő rendszabályok

A legkisebb tűz esetén is azonnal kapcsoljuk be a tűzriasztót, és hívjuk a tűzoltókat.

Hagyjuk el az épületet! Ha nem találunk füstmentes menekülési útvonalat, akkor arcunkat a padló közelében tartva másszunk, mert ott a levegő hűvösebb és kevésbé mérgező.

Ha csukott ajtóhoz érünk, tapintsuk meg a kézfejünk hátával, ha meleg, akkor keressünk másik útvonalat.

Ha a menekülési útvonal el van vágva, keressünk egy ablakos helyiséget. Csukjuk be az ajtót, de ne zárjuk be, és tömjünk nedves törülközőt alá. Hívjuk fel a tűzoltókat, vagy az ablakból integetve kérjünk segítséget. Ne mozduljunk az adott helyről, míg a segítség meg nem érkezik.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi