Óvó-Védő Testnedvek


A legújabb kutatások szerint a testnedvek, például a könny, a nyálka és az anyatej, olyan természetes anyagot tartalmaznak, amely felveszi a harcot a „biofilmnek” nevezett – halálos, a gyógyszerekkel szemben ellenálló – baktériumképződményekkel szemben.

Ahogy a többi testnedv úgy a könny is biofilm ölő
A biofilmek olyan baktériumok, amelyek egy csoportba tömörülnek, és ezért rendkívül ellenállóak az antibiotikumokkal szemben. Megtámadják az implantátumokat, a cukorbetegek sebeit, illetve a cisztás fibrózis miatt gyengélkedő tüdejét.

Amíg az emberi szervezet folyamatosan ki van téve a betegségeket okozó baktériumoknak, biofilmek általában nem alakulnak ki. Akkor viszont igen, ha a betegnek korábban valamilyen betegség legyengítette az immunrendszerét. Emiatt a kutatók azt feltételezték, hogy szervezetünk rendelkezik egy természetes, biofilmellenes védekezőmechanizmussal.

Nem is tévedtek. A könnyben, a nyálkában és az anyatejben rátaláltak a laktoferrinnek nevezett fehérjére, ami meggátolja a baktériumokat abban, hogy halálos biofilmtelepeket alakítsanak ki. A laktoferrin ezért ígéretes lehet az orvosi eszközök bevonataként. Ez a megoldást jelenthet az olyan fertőzések elkerülésére, amelyek gyakran együtt járnak például a katéterek és a protézisek beültetésével.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi