A-tól Z-ig a Mézről


Hogyan hamisítják? Mi a különbség az egyes fajták között? Kinek nem ajánlott? Ha kíváncsiak vagyunk a válaszokra olvassunk tovább!


Álméz

Hamisításról akkor beszélünk, ha olyan cukortartalmú anyagot kevernek a mézbe, amely nem a virágok nektárjából származik. Régen kristálycukor (répacukor, szacharóz) kevertek a „fekete mézbe”, ám ezt vizsgálati eljárásokkal ki lehet mutatni, ezért ma már ritkán alkalmazzák. A méz esetében legújabban a répacukor (szacharóz) enzimes bontásával előállított fruktóz-glükóz szirupot használják a hamisításra. Ezt a módszert a klasszikus, sőt még a modernebb technikákkal sem lehet kimutatni.

Sajnos nagyon nehéz ízlelés során megkülönböztetni a „fekete mézet” a jótól. Érdekes, hogy a rendszeresen mézet fogyasztók könnyebben tudnak különbséget tenni, hiszen ők ismerik a jó, természetes mézet. Nem igaz, hogy a hígabb mézek a „fekete mézek”, hiszen a mézet mesterségesen előállító cég úgy állítja be a méz víztartalmát, ahogy akarja. A mesterséges mézek édesebbnek tűnnek.


Diéta

Sokan azt gondolják, hogy a méz magas cukortartalma miatt hizlal, ám ez nem egészen így van. A mézben lévő cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el glikogénként, és nem alakul át zsírrá, mint a gyári finomított cukrok. Másik előnye, hogy ha fogyókúrázók mézet használnak édesítésre, szervezetük egy idő után kevesebb édességet kíván majd.


Élettani hatás

A napi szükséglethez képest és a mai táplálkozás mellett a méz ásványianyag-tartalma nem túl magas, fogyasztása mégis előnyösen egészíti ki a nap táplálékban felvett ásványisó-tartalmat. Összetételénél fogva minden egészséges ember étrendjébe érdemes beépíteni. Ezen túl, kiválóan alkalmas a sovány betegek ételeinek dúsítására.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi