Ezeket Érdemes Tudni a Hajápolási Termékekről!

Összehasonlíthatatlanul jobb érzés rendezett frizurával nekiindulni a napnak, mint kócosan vagy ápolatlan hajjal. A hajápolási termékek többségének biztonságos a használata, bár némelyik izgathatja a bőrt és a szemet. Egyes hajfestékek korábban rákkeltőnek tartottak.



Milyen gondok adódhatnak?

Nem kell minden készpénznek venni, íme néhány adat e termékekről.
A samponok 70-80%-ban vizet tartalmaznak, emellett tisztítóanyagot, parfümöt és kondicionáló olajokat. Kevésbé ártalmatlan összetevők a formaldehid, a propilén-glikol és a quaternium-15 elnevezésű tartósítószer. A zsíros, száraz és normál megkülönböztetés a sampon tisztítóanyag- és kondicionáló olajtartalmától függ. Az enyhe sampon lehet, hogy egyszerűen több vizet tartalmaz. A tisztítóanyagok kiszáríthatják a hajat és a bőrt, emellett irritálhatják a szemet. Ám semmi alapja nincs annak a feltételezésnek, hogy a sampon rákkeltő lenne.
A korpásodás elleni samponok megakadályozzák a fejbőr hámlását, de tartalmazhatnak irritáló anyagokat is, pl. kőszénkátrányt, szelén-diszulfidot, rezorcint és kreozolt, amelyek, ha érzékeny valaki rájuk, még fokozhatják is a korpásodást. Ha a sampontól viszket vagy és a fejbőrünk, váltunk márkát. Azáltal, hogy váltogatjuk a kén, ill. kátrány alapú termékeket, megelőzhetjük, hogy a fejbőrünk ellenállóvá váljék a korpásodás elleni sampon hatóanyagával szemben.
A hajsprayk izgathatják a szemet, a bőrt és a légzőszerveket  ezért jól szellőző helyen használjuk őket. A pumpás változatok biztonságosabbak, mint az aeroszolok, mert kevésbé belélegezhető, nagyobb cseppeket bocsátanak ki. A hajfixáló habok biztonságosabbak, de gyakran tartalmaznak alkoholt, ami szárítja a hajat.
A dauervizek gyakran ammónium-tioglikolátot tartalmaznak, amely kiütést okozhat a kézen és a fejbőrön, ezért válasszunk ammóniamentes készítményt. A szülészek és nőgyógyászok szerint a terhesség alatt sem rejt veszélyt a dauer vagy a hajfestés.


A hajfestékek és a rák

Bár egyes hajfestékek tartalmaznak potenciális rákkeltőket, pl. kőszénkátrány-származékokat és parafenilén-diamin-vegyületeket, a szakértők többsége szerint nincs mitől félni. Legalább húsz évig folyamatosan használni kellene ezeket a termékeket, hogy akár csak egy kicsit is emelkedjen egyes rákos megbetegedések veszélye. Az őszülő férfiak számára készült hajfestékek sem rákkeltők, de egyes termékek ólmot tartalmaznak, ezért használatuk után mossunk kezet.

Az egy alkalomra használatos hajszínezők, pl. ez a gesztenyebarna színezőhab, a szembe
kerülve gyulladást okozhatnak, ha a festék lefolyik az arcunkon.

A hajfestékek biztonságos használata

Viseljünk gumikesztyűt.
Ne hagyjuk a szükségesnél hosszabb ideig a hajon a festéket, és használat után jól öblítsük le a hajunkat.
Ne fessük a hajunkat túl gyakran.
Próbáljuk meg az ún. bemosást a hajfestés helyett.
Ne színezzük a szemöldököt vagy szempillát hajfestékkel!

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi