Káros-e a Fluorid?

Az 1930-as évek elején a kutatók rájöttek, hogy azokon a területeken, ahol az ivóvíznek magas a fluoridtartalma (a természetben előforduló ásvány, az ott élőknek kevesebb lyukas foguk van, mint máshol. Ekkor sok helyen fluorozták az ivóvizet. A fluorid gyakori összetevője a fogkrémeknek, a szájöblítőknek és a fogászati kezelőanyagoknak is.

A fluoridadalékok széles körű használatának köszönhetően jelentősen csökkent a néhány évtizede még súlyos fogászati problémának számító fogszuvasodás. Ennek ellenére vitatott, hogy az ivóvízbe tegyenek-e az ásványból, mert egyes szakértők szerint nagy mennyiségben veszélyes lehet.


A fogak védelme

A fogkrémekben, szájöblítőkben és fogkezelő anyagokban alkalmazva a fluorid védi a fog külső felületét, ellenállóbbá téve a szuvasodás ellen. Elfogyasztva is jótékony hatású.

A fluorid számos élelmiszer természetes összetevője, és kiegészítő formájában is szedhető. Megerősíti a fejlődő fogakat (kisgyermekek esetében), és minden korcsoport számára védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a fluorid még a csontritkulás kezelésében is hasznos lehet.


A fluorid okozta károk

A túlzott fluoridfogyasztás dentális fluorózist okozhat, ami leginkább kozmetikai probléma, a fogak foltos elszíneződése. Emellett a fluorid káros hatással lehet a dializált vesebetegekre. Ezért őket figyelmeztetik, hogy ne igyanak fluorral kezelt vizet.

Nagy mennyiségű fluorid elfogyasztása (ritkán fordul elő) hányingert, hányást, hasmenést és alhasi fájdalmat okozhat. A kutatás tovább folyik a lehetséges hosszú távú hatások tekintetében, de nincs rá adat, hogy az ivóvízben megjelenő fluorid hozzájárulna a rák vagy más súlyos betegség kialakulásához. Az ivóvíz kezelésének kérdésében még ma is megoszlanak a vélemények.


A fogyasztás ellenőrzése

Az EU-ban és Magyarországon is az elfogadható maximális fluoridszint a csapvízben 1,5 mg literenként vagy 1,5 részecske milliónként. Az öt évnél idősebbek többsége biztonságos mennyiségű fluoridot fogyaszt – napi  17-78 µg-ot testsúly-kilogrammonként. Öt év alatti gyermekeknél előfordul, hogy többet fogyasztanak, mert fogmosás közben hajlamosak lenyelni a fogkrémet.

Ügyeljünk gyermekeink fluoridbevitelére: alkalmanként csak egy borsószemnyi fogkrémet
használjanak, és figyelmeztessük őket, hogy ne nyeljék (mindig öblítsék ki a szájukat). Ne
kapjanak fluoridtablettát, ha lakóhelyünkön az ivóvizet fluoriddal kezelik.
Annak ellenére, hogy nehéz lehet kiszámítani, mennyi fluoridot fogyasztunk, bizonyos módszerekkel a fluoridfogyasztás a megfelelő keretek között lehet tartani. Íme néhány jó tanács:

Kérdezzük meg a helyi vízszolgáltatótól, hogy mennyi fluorid van a csapvízben. Csak akkor gondolkodjunk fluorid kiegészítőkön, ha az ivóvizünknek alacsony a flouridtartalma.
Soha ne adjunk hat éven aluli gyermekeknek fluoridos szájöblítőt, mert fennáll a veszélye annak, hogy lenyeli.
Ha valaki a munkája során fluoridkibocsátással járó ipari szennyezésnek van kitéve, tudnia kell, hogy a fluoriddal és más a levegőben szálló fluoridtartalmú anyaggal való érintkezés súlyosan irritálhatja a légzőrendszert, a bőrt és a szemet. Az illető mindenképpen beszélje meg a kérdést egy szakorvossal.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi