Téli Melegség - Forralt Borok


A forralt bor a legjobb téli ital: melegít, vidámmá tesz, segít elviselni az ünnepek tolongását és néha már igencsak mesterkélt hangulatát, és ha otthon készítjük el, megszabadulhatunk a régóta elspájzolt, kevésbé jó minőségű boroktól, illetve kiélhetjük benne kreativitásunkat is, mert ahány helyen mérnek forralt bort, annyiféle recept létezik! Ki fehérből, ki vörösből, ki sok cukorral, ki gyömbérrel készíti és meg van egy raklapnyi variáció.



Akárhogy is készíti, akármivel is fűszerezi az ember, a forralt bor legfontosabb ismérve, hogy a neve ellenére nem szabad forralni, mert elillan belőle az alkohol, ami legfeljebb akkor lehet cél, ha fiatalkorúaknak szánjuk. Ehelyett (lehetőség szerint) tűzálló edényben hevítjük egy kis víz hozzáadásával úgy 70-80 fokon és amint bugyogni kezd, rögtön le kell venni a tűzről, de hagyjuk még rajta a fedőt vagy 5 percig, hogy az egyes összetevők nyugodtan megbarátkozzanak egymással. Van, aki ezután leszűri, de olyan is akad – ha nem is sok –, aki nem bánja, ha kissé zavaros az itala, de az lassan már inkább bólénak nevezhető.

A hozzáadott cukormennyiség természetesen személyre szabott, de kalkuláljuk bele, hogy milyen maga a felhasznált bor, ami rendszerint önmagában is elég édes. Aztán jöhet a fűszerezés: az alap fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió és a reszelt citrom-, illetve narancshéj és a gyümölcs kifacsart leve. Van, aki a vörösborból készült verzióhoz csak narancsot, a fehérhez pedig csak citromot használ, de a kettő nyugodtan felcserélhető vagy tetszés szerint elegyíthető.

Aztán jöhet még a gyömbér – sőt, a várandós nőket leszámítva kifejezetten ajánljuk mindenkinek, nem csak az íze és aromája, de élettani hatása és élénkítő természete miatt is – vagy kalandvágyók próbálják ki egy kis fehérborssal, némi szegfűborssal, chilivel, kardamommal, pár almaszelettel, strapabírók pedig cayenne borssal. Egyik összetevő sem túl drága, pár perc alatt, minimális munkával elkészül, és nem csak a hideg és a korai sötétedés elleni depresszióra jó, de remek összekovácsolója és ürügye mindenféle társaságnak – vagy egyedül is fogyasztható a tévé vagy a kandalló előtt, ha valakinek van tigris- vagy jegesmedvebőre, akkor azon!


Forralt bor a nagyvilágban

Ez az ital persze nem magyar találmány, világszerte ismerik – van ahol mint mulled wine, van ahol glühwein, vagy glögg néven fut, sőt, a németeknél előfordul, hogy a vörösborból készült verziót admiral néven, a fehérborból készültet seehundként (fóka) ismerik. Elmondható, hogy más népeknél kifejezetten a vörösbort részesítik előnyben, és gyakori, hogy mazsolával főzik, ami nem rossz ötlet!

Exit

Abay János

Sok minden érdekel, minden nap szeretek valami újat tanulni. Rengeteget blogolok, de imádok a természetben lenni is, túrázni vagy biciklizni. A zenehallgatás nekem terápia, bármilyen stílust is hallgatok. Ha egy dal érzelmeket kelt bennem, azt szeretem. A kertészkedés és a pszichológia egyformán segített a fejlődésben és a nyugalom megtalálásában.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi