Tajcsi – A Hegyeket Mozgató Belső Erő

Mi tesznek azok az emberek, akik légies, lassú karmozdulatokkal hajlongnak kínai metropoliszok terein vagy akár a Városligetben? Bármilyen hihetetlen, belső erejüket növelik.

Az ősi keleti tanítások úgy tartják, ha a belső erő meggyengül, magad is gyenge leszel. Ám ha aktivizáljuk, szinte bármit meg tudunk tenni a testünkkel. Belső erőnket is edzésben tarthatjuk, így sokat teszünk azért, hogy egészségesek maradjunk. A tajcsi mozgásrendszere harmonikus, meditatív mozdulatsoraival mesteri módon kezeli a belső erőt.


A tajcsit végzőt ember olyan, mintha lassított felvételen néznénk egy keleti harcművészt. A lassú, pontosan kidolgozott mozdulatok élénkítik a vérkeringést, a szervek körüli izmokat dolgoztatják, hatékony működésüket segítik azzal, hogy optimalizálják energiaszintjüket. A mozdulatok olyan idegpályákat is munkára késztetnek, melyeket ritkábban használunk. Mindkét oldalt aktivizálja, így kifejezetten előnyös azoknak, akik nem szimmetrikusan terhelik a testüket munka közben, vagy a sokszor végzett egyoldalú mozdulataik miatt ellustulnak a másik oldali idegpályák. Egyes mozdulatok – akár a masszázs – az egész testre hatva stimulálják a gerinc mellett futó idegpályák.
Az izmok és az ízülete úgy válnak lazává, hajlékonnyá, hogy nem végzünk hagyományos értelemben vett nyújtó gyakorlatokat.

Míg a külső erőnek, így az izomerőnek megvannak a korlátai, a belső erő, a csí lényegében korlátlan. A belső energia mozgósításával segítjük a gyógyulási folyamatokat, és megelőzhetjük a betegségek kialakulását. A tajcsi több ezer éves mozgássorai összhangban vannak a testben zajló folyamatokkal, a megelőző hatás azzal érhető el, hogy a rendszeresen végzett gyakorlatokkal szabadon lehet áramoltatni a csít.


Több stílus közül is lehet választani

A tajcsi alapvetően harcművészet, s az idők folyamán kialakuló stílusai annak alapján határolódnak el egymástól, hogy milyen módon és milyen hangsúllyal kezelik a harci elemeket, illetve a gyógyító és egészségmegőrző hatást. Számunkra a legjobb választás a „harcmentesített” taoista tajcsi, mely kifejezetten az egészség helyreállítására, megtartására helyezi a hangsúlyt, a harci, önvédelmi elemek teljes kiiktatása mellett. Könnyed jellege miatt felső korhatár nélkül végezhető, időskorban is el lehet kezdeni.


Mozgáselemei megegyeznek a tajcsi bármely stílusában alkalmazott elemekkel, de a terpesztések, hajlítások szögei, a guggolási mélységek könnyebbek, nem kívánnak komolyabb fizikai erőnlétet, ügyességet, ezért alkalmasak rehabilitációra és arra, hogy nem sportoló átlagemberek, idősek is űzzék.

Kínában életkortól függetlenül tömegekben tajcsiznak, sőt még az egészség sem feltétel, hisz gyógyító erővel bír. Akár tolószékből is végezhető, amit egy szklerózis multiplexes fiatal nő gyógyulása is igazolt: azok a mozdulatok, melyeket egyáltalán végre tudott hajtani, olyan hatásosan ingerelték a mozgató idegpályákat, hogy ma már egyedül jár.


Nem csak a testünk dolgozik

A tajcsi nem választja külön a testet és a szellemet, az előbbi karbantartását elképzelhetetlennek tartja az utóbbira fordított figyelem nélkül. Amikor tajcsi-gyakorlatokat végzünk, fontos, hogy tudatunkkal is ott legyünk, ne kalandozzunk mindenfelé. Csak így „hat” a mozdulat, s ezáltal segít is ellazulni, kiszakadni a napi gondokból, hisz legalább a gyakorlás idejére nem foglalkozunk a hétköznapi problémákkal.


Mennyi időt vesz igénybe?

Bár a tajcsi egész életen át fejleszthető, a taoista tajcsi alaplépéseit három hónapos kezdő tanfolyamon meg lehet tanulni. Utána bárhol, bármikor végezhető egyedül is, de továbblépni haladó kurzusokon lehet. A lényeg a rendszeres gyakorlás: így tökéletesednek a mozdulatok, s hatnak egyre jobban testünkre és tudatunkra. Amikor már önállóan tajcsizunk, addig tart az „edzés”, ameddig akarjuk. Kiragadhatunk egy-egy mozdulatot, csak azt a testtájat mozgatjuk, ahol bajt érzünk, és így tovább. Már napi húsz perc is jótékony hatású!


Milyen öltözékben végezzük?

Bármiben, ami kényelmes. A tanfolyamokon pólót, laza nadrágot, sportcipőt viselnek, de melegben lehetünk nyugodtan mezítláb. Kínában munkahelyi torna keretében is tajcsiznak, természetesen munkaruhában.


Tanfolyamok

A tajcsit nem lehet könyvből vagy DVD-ről elsajátítani, a helyes mozdulatok megtanulásához képzett oktatókra van szükség, akik az órák alatt folyamatosan ellenőrzik a gyakorlatokat. A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság egy nonprofit világszervezet része, a társaságnak jelenleg hat városban – Budapesten, Egerben, Fertőszentmiklóson, Győrött, Pannonhalmán és Sopronban – van klubja. Nem tanfolyami díjuk, hanem tagsági díjuk van (2500 Ft). A kezdő tanfolyamok 12 hetesek, heti egyszeri alkalommal 2 órát jelentenek.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi