Az Egészséges Tea

Egy csésze tea megnyugtató és ártalmatlan élvezet. A tudományos vizsgálatok nyomán felmerült, hogy vajon ez a remek ital nem segíthet-e a szélütés, a szívinfarktus vagy a rák megelőzésében? Nos, egyre több bizonyíték mutat ebbe az irányba. A zöld tea kedvező hatásai a legismertebbek, de úgy tűnik, hogy a fekete tea is egészségvédő hatású.

Akár zöld, akár fekete, a tea mindig egészséges. A zöld tea levelei halványsárga vagy
halványzöld színűek; ha már megbarnultak, akkor elvesztették jótékony hatásuk egy részét.

Zöld tea: egészségünkre

A tealevél egy ázsiai cserjéről származik: ezek gőzölésével, majd szárításával állítják elő a zöld teát. A fekete tea készítéséhez a leveleket fonnyasztják, összetörik, majd erjesztik, vagyis néhány órán át a levegőn hagyják, hogy oxidálódjanak. Az oolong teát rövidebb ideig erjesztik.

A zöld tea azért került reflektorfénybe, mert nagy mennyiségben tartalmaz erős antioxidáns hatású polifenolokat  (Mivel az erjesztés során a polifenolok is tönkremennek, a fekete tea jóval kevesebb ilyen anyagot tartalmaz.) Mind közül az Epigallocatechin gallate (EGCG) nevű polifenolt becsülik a legtöbbre – ez a valaha felfedezett egyik legerősebb antioxidáns. Ez a vegyület 25-ször hatékonyabban védi a DNS-t a rákot okozó károsodásoktól, mint az E-vitamin. Továbbá egy olyan enzim működését is gátolja, amely nélkülözhetetlen a daganatok növekedéséhez.

Az elvégzett demográfiai felmérések eredményei is roppant ígéretesek. Feltételezik, hogy a kínaiak rendszeres zöldtea-fogyasztásának köszönhető, hogy körükben viszonylag ritka a vastagbélrák. Kínában és Japánban összefüggést mutattak ki a zöldtea-fogyasztás és a nyelőcső-daganatok kisebb gyakorisága között is. Egy másik kínai felmérés szerint azoknál, akik gyakran isznak zöld teát, 29%-kal alacsonyabb a gyomorrák kockázata.

A zöld tea a szívnek is jót tesz. Gátolja a véralvadást, így a szívinfarktushoz vezető koszorúér-betegséget is, megóvja a „rossz” LDL-koleszterint a szabad gyököktől, amelyek még veszélyesebbé tennék; egyben csökkenti is az LDL-szintet. Napi néhány csésze zöld tea elfogyasztásával a felére csökkenthető a szélütés és a szívinfarktus kockázata.

De ez még nem minden. A zöld tea az immunrendszer működését is javíthatja azzal, hogy fokozza bizonyos, a betegségek elleni közdelemben részt vevő sejtek aktivitását.


No és a fekete tea?

Egy csésze fekete tea háromszor annyi koffeint
tartalmaz, mint ugyanennyi zöld tea - de csak
feleannyit, mint egy csésze kávé.
A fekete teában talán nincs benne a zöld teát oly egészségessé tevő EGCG, de más antioxidánsai szintén hasznosak a betegségek elleni küzdelemben. Kimutatták, hogy a fekete tea a rák és a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd. Egy nemrég végzett kísérletben a tüdőrákra genetikailag hajlamos egereket vizsgáltak. A vízzel itatott állatoknak 76%-ánál alakult ki tüdőrák, míg fekete teával itatott társaiknál ugyanez az arány csak 39% volt. Egy másik tanulmány készítői 35 000, a változás korán lévő amerikai nő vizsgálata alapján arra jutottak, hogy azok, akik naponta legalább két csésze fekete teát isznak, 60%-kal kisebb valószínűséggel betegszenek meg vese- vagy hólyagrákban, az emésztőrendszeri rákos daganatok kialakulásának esélye pedig 32%-kal kisebb. Egy kaliforniai kutatócsoport megállapította, hogy az idősebb teafogyasztók körében kisebb a hasnyálmirigyrák előfordulási gyakorisága.

A fekete tea a szívbetegségtől és a szélütéstől is megvédhet. A flavonoidokban – nagyrészt a fekete teából származó antioxidánsokban – gazdag étrenden élő férfiak körékben az átlagoshoz képest feleakkora  a szívbetegségek előfordulási valószínűsége. Ugyanez a felmérés rámutatott, hogy a naponta négy és fél csészénél több fekete teát fogyasztó férfiak körében 70%-kal ritkább volt a szélütés, mint az ennél kevesebb teát fogyasztóknál. Más kutatások alapján úgy tűnik, hogy a zöld teához hasonlóan a fekete tea is megvédheti az LDL-koleszterint a szabad gyököktől.


Fogvédelem

A tea a polifenolok mellett más, az egészségre jótékony hatással lévő anyagokat is tartalmaz, pl. fluoridokat (főleg zöld tea), teofillint és koffeint. A fluoridok védik a fogakat a szuvasodástól, s a fekete tea antioxidánsai az ínybetegségeket okozó baktériumok ellen is hatásosak. (Azonban a tea elszínezheti a fogakat). A fekete tea összehúzó hatású, így alkalmas lehet a hasmenés kezelésére. A koffein és a teofillin serkentőszerek, amelyen asztmásoknál segítik a hörgők kitágulását. Ám a teában lévő koffein vizelethajtó hatású, ezért folyadékhiányossá teheti a szervezetet.


Jéggel? Netán tablettában?

Zöld tea ma már sokféle formában kapható: filteres csomagolásban, jeges teaként, fűszerekkel és gyümölcsökkel ízesítve. Vajon e változatok is olyan jótékony hatásúak, mint a forró ital? Igen, de figyeljünk a kalóriákra: az üdítőitalként árult zöld és fekete teák ugyanannyi cukrot tartalmazhatnak, mint a szénsavas üdítőitalok. A zöld tea különleges polifenolja, az EGCG már kapszula formájában is kapható. Egyelőre nem tudni, hogy a vegyület e formában is ugyanolyan hatásos-e, mint a zöld teában.


Gyógyteák

A valódi teákkal szemben a gyógynövényekből főzött „herbateák” (inkább forrázatnak vagy főzetnek kellene nevezni őket) teljesen koffeinmentesek. Igaz ugyan, hogy hiányoznak belőlük a valódi tea polifenoljai, de helyettük más értékes hatóanyagokat tartalmaznak. Némelyik (a kamilla vagy a citromfűtea) enyhén nyugtató hatású. Mások megnyugtatják a gyomrot – ilyen a kamilla-, a kömény-, a borsmenta-, a gyömbér-, a rozmaring-, a fodormenta- és a kakukkfűtea.

Egyes gyógynövények azonban veszélyesek is lehetnek. Semmiképpen se főzzünk teát például nadálytőből, borostyánlevélből, hegyi árnikából vagy salátaboglárkából! A herbateákat mindig mértékkel kell fogyasztani.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi