A Hordozható Kályhák Megfelelő Kezelése

A hordozható hősugárzó a lakás kiegészítő fűtésének legkényelmesebb és legolcsóbb eszköze. Akár petróleumtüzelésű, akár elektromos üzemű, a hősugárzó azonnal meleget áraszt, ahol és amikor csak akarjuk.


Nem megfelelő használat esetén azonban e készülékek komoly veszélyforrást jelenthetnek. A hordozható kályhák gyakrabban okoznak tüzet, mint a központi fűtési rendszerek. A rengeteg figyelmeztető cédula és biztonságot növelő megoldás (pl. az automatikus kikapcsolás, ha a készülék felborul, vagy a fűtőszálakat védő rácsok) ellenére gondtalan használatuk könnyen tüzet okozhat. Tanuljuk meg megfelelően kezelni és karbantartani e készülékeket, hogy az otthonunk ne csak meleg, hanem biztonságos is legyen.


Kellemes környezet, veszélytelenül

Hősugárzó vásárlásakor ellenőrizzük, hogy a kiválasztott készülék rendelkezik-e hatósági engedéllyel (CE jel!), és használatbavétel előtt alaposan olvassuk el a használati utasítást.

További jó tanácsok:
A hősugárzót csak időszakosan használjuk a biztonságos fűtőrendszerek helyett.
Az elektromos típusoknál cseréljük ki a sérült vezetékeket; a petróleumtüzelésűeknél ellenőrizzük, hogy a kanóc tiszta-a és megfelelően van-e beállítva, ill. hogy nem észlelhető-e petróleumszivárgás.
A hősugárzót legalább 1 m-re helyezzük el az éghető anyagoktól (pl. függönyök, szőnyegek). Soha ne takarjuk le a készüléket!
A hősugárzó közelében ne használjunk gyúlékony anyagokat (aeroszolos sprayket, oldószereket vagy lakkokat).
Ne menjünk el otthonról és ne is aludjunk el, ha a hősugárzó be van kapcsolva, mivel így jelentősen megnőhet a tűz, illetve a szén-monoxid mérgezés veszélye.


Meleg a konnektorból

Egyes lakások fűtésére elektromos központi fűtőegységeket használnak, amelyek fűtőjáratokon, meleg vizes csöveken vagy más módon juttatják el a meleget a lakás minden részébe. Nagyon népszerűek az elektromos hősugárzók is. Noha ezek a berendezések nem használnak gyúlékony üzemanyagot, mint a petróleummal működő hordozható kályhák, igen nagy az áramfelvételük, ezért könnyen túlterhelhetik a hibás vagy elöregedett vezetékeket, s ezzel tűzveszélyt okozhatnak. Ha ugyanarra az áramkörre más háztartási berendezések is kapcsolódnak, ne vásároljunk 1000 W-osnál nagyobb teljesítményű elektromos hősugárzót.


Nyissuk résnyire az ablakot

Sok háztartásban használnak fával, olajjal, propán-bután gázzal, ill. földgázzal működő kályhákat. Ezek némelyike ugyan tisztán, korom nélkül üzemel, de a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor mindig potenciálisan életveszélyes gázok képződnek, ezért elengedhetetlen a kémények, ill. kivezetőcsövek megfelelő szellőzése. A biztonság kedvéért szereljünk fel szén-monoxid-érzékelőt is.

Soha ne hagyjuk a bekapcsolt hősugárzót felügyelet nélkül,
főként ha gyerekek vagy háziállatok tartózkodnak a helyi-
ségben.

Csak tiszta petróleummal

A hordozható petróleum- és olajkályhákba ne töltsünk más üzemanyagot; a keveredés tűz, ill. robbanásveszéllyel jár, mivel a keverék gyorsabban vagy magasabb hőfokon ég el, mint amilyenre a berendezést tervezték.

A tartályt soha ne töltsük fel zárt helyen, vagy ha a berendezés még meleg. Kikapcsolás után várjunk 20 percet, mielőtt elkezdenénk a feltöltést. Soha ne töltsük túl a berendezést.


FIGYELEM!

Ha a hordozható petróleumkályha lángja hirtelen lobogni kezd, ne próbáljuk megmozdítani, mert megégethetjük magunkat, vagy üzemanyagot locsolhatunk szét a helyiségben. Ha a kályhának van kikapcsológombja, és azt el tudjuk érni anélkül, hogy megégetnénk magunkat, akkor kapcsoljuk ki. Ha ez nem lehetséges azonnal menjünk ki a helyiségből és értesítsük a tűzoltókat.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi