Kasvirág a Megfázás és Influenza Ellen

A lángvörös bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikában őshonos növény, amit az indiánok évszázadok óta használtak sokféle betegség kezelésére a kanyarótól a megfázáson át a kígyómarásig. Európába átkerülve itt is nagy népszerűségre tett szert. Bár az antibiotikumok felfedezése óra az orvosok egyre kevésbé alkalmazzák, ma is megbecsült gyógynövény, amit immunerősítő szerként használnak.


Valóban használ?

A gyógynövények napjainkban ismét komoly érdeklődésre tarthatnak számot. Az ilyen termékek – köztük a kasvirág – hatékonyságával kapcsolatos vita azonban folytatódik. Németországban az E Bizottság néven ismert kormányzati szervezet – a világ vezető hatósága a gyógynövények biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban – engedélyezte a kasvirág alkalmazását szájon át megfázás, influenza, húgyúti és légzőszervi fertőzések kezelésére.

Az Amerikai Gyógyszerészeti Társaság folyóiratában megjelent csikk szerint: „Az echinaceát ajánlhatják a gyógyszerészek a megfázás és az influenza megelőzésére vagy ezek tüneteinek enyhítésére.”

A kasvirág számos összetevője a vírusok és baktériumok ellen harcoló fehérvérsejtek termelésének serkentésével erősíti a szervezet immunrendszerét. A fehérvérsejtek jelentik az első számú védelmet a megfázás és az influenza ellen.

A tinktúrák (alkoholban tartósított növényi kivonatok) és tabletták
hatékonyabbak, mint a kapszulák
Kísérletek igazolták, hogy megfelelő adagolás esetén a kasvirág segít megelőzni a megfázás és az influenzát, ill. segíti a gyorsabb felépülést. Egy 1992-ben végzett német vizsgálatban 180 egészséges önkéntes szedett napi egy evőkanál kasvirágtinktúrát, és bizonyítottan ritkábban és kevésbé súlyos tünetekkel betegedtek meg, ill. mintegy két nappal előbb gyógyultak meg, mint azok, akik placebót szedtek. Feleakkora adag szedése viszont már hatástalan volt. Egy másik 1992-es, 108 légzőszervi fertőzésekre hajlamos emberen végzett megfigyelés szerint azok közül, akik szedték az echinaceát, 36%-kal többen voltak egészségesek a kúrát követő nyolc hétben, és akik fertőzést kaptak, azok is rövidebb ideig tartó, kevésbé súlyos tüneteket szenvedtek el, mint azok, akik placebót szedtek.


Hogyan alkalmazzuk?

A kasvirág használata rövid távon biztonságosnak tűnik. Mivel hosszú távú hatásairól keveset tudunk, nem tanácsos egyszerre nyolc hétnél tovább szedni.

A kereskedelmi készítmények aktív, hatóanyagának mennyisége nagyon eltérő lehet (egyes termékek akár háromszor többet is tartalmaznak, mint mások). A szakértők a frissen préselt levet vagy az alkoholtartalmú oldatot ajánlják. Bevétele után tartsuk a folyadékot a nyelvünkön, ameddig csak lehet.

Az immunitást fokozó hatást általában 3-5 napon belül jelentkezik, és a kúra után kb. két hétig tart. A kasvirágot maximum nyolc hétig szedjük, aztán várjunk legalább két hetet, mielőtt újrakezdenénk szedését.


Kinek NEM ajánlható a kasvirág?

Terhes és szoptató anyáknak.
Autoimmun betegségben, pl. HIV-fertőzésben, bőrfarkasban vagy reumás ízületi gyulladásban szenvedőknek.
Krónikus fertőző betegségben, pl. tuberkulózisban szenvedőknek.
Cukorbetegeknek, multiplex szklerózisban vagy más súlyos betegségben szenvedőknek.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi