Árulkodó Árnyak - Megfigyelés Körvonalak Alapján

Bűnügyi filmekben az első, amit a néző megpillant a tettesből, az a falra vetített árnyék körvonala. Az árnyékok pedig a valóságban is szerepet kapnak a nyomozásokban, például a megfigyelőrendszerek felvételeinek vizsgálatakor.

Észrevétlenül észrevéve: hamarosan műholdak azonosítják a járókelőket?
Az árnyakat azonban még az űrből is lehetséges követni. A katonai műholdak nagy felbontású műszerei akár a mindössze tíz centiméteres tárgyakat is képesek már felismerni. Bár a műhold csak felülnézetből „lát”, a megfigyelt tárgy árnyéka oldalnézetet is magába rejt.

Az amerikai NASA pasadeniai Jet Propilsion Laboratory (JPL) részlegének munkatársa, Adrian Stoitca mérnök most egy olyan módszert mutatott be, amelynek segítségével árnyéka alapján lehet azonosítani a személyeket. Kifejlesztett szoftverével a légi és műholdfelvételeken még az egyes emberek járása is elemezhető. Tehát elsősorban nem a körvonal a lényeg, hanem az, amit a megfigyelt személy elárul a mozgásával. A járás ugyanis az emberek nehezen változtatható, egyedileg összetéveszthetetlen ismertetőjegyei közé tartozik.

Az eljárást egy hatemeletes házra szerelt kamerával tesztelték, azzal figyelték a járdán elhaladó kísérleti személyeket. Gyakorlatban azonban az emberek árnyék alapján történő azonosítása csak akkor lehetséges, ha megfelelő mennyiségű felvétel áll már rendelkezésre az adott személy mozgásmintáiról, így azzal összevethetőek az új felvételek.

A JPL-nél dolgozó mérnök szerint először csak arra alkalmazzák majd e technikát, hogy megállapítsák: egyáltalán emberhez tartozik-e a rögzített árnyék. A kamerával megfigyelt területeken ugyanis a kószáló állatok gyakran okoznak vakriasztásokat. Az egyes emberek azonosítása is csak akkor képzelhető el, ha az ember és az állat megkülönböztetése ebből a szempontból pontossá válik.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi