A Paradicsom Diadalútja

Zöldségféle ekkora karriert még nem futott be. Gyomnövénykényt kezdte, ma pedig nemcsak mindennapi étrendünk alkotója, hanem a belőle készült kivonat most már nálunk is keresett a gyógyszertárakban.
Ismereteink szerint a paradicsom őshazája a mai Peru, s Európába a felfedezők hozták be. Közép-Európát igen lassan hódította meg, Magyarországon még a 19. században is inkább csak a főúri asztalok ínyencsége volt.

Mostoha előélete után a múlt századra már az egyik legelterjedtebb zöldség lett – ma több mint egymillió hektáron termesztik, s a tudomány egymás után fedezte föl jótékony élettani hatásait. C-vitaminban igen gazdag zöldségként ismerték el: 100 gramm friss termésben 20-30 milligramm vitamin található, s jelentős mennyiséget tartalmaz más értékes ásványi anyagokból: káliumtartalma 220-300 milligramm.

Az utóbbi években igen magas természetes likopintartalmáért tartják különleges nagy becsben. Egyre több vizsgálat erősíti meg, hogy a likopinnak szerepe van számos daganatos betegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. E betegségek kialakulásában ugyanis kulcsszerepük van az úgynevezett szabad gyököknek, amelyek egészségtelen életmód és helytelen táplálkozás esetén nagyobb mértékben keletkeznek az anyagcsere-folyamatok során. A likopin ma a leghatékonyabb természetes anyag, amely megköti a káros szabad gyököket, ezenkívül jótékonyan vesz részt a sejtek szaporodásának szabályozásában, továbbá a koleszterin-anyagcsere ellenőrzésében.

A Harvard Egyetem kutató közel öt évig 28 ezer 45 évesnél idősebb nő körében folytattak átfogó vizsgálatot, amely egyértelműen kimutatta: akiknél magasabb volt a vér likopinszintje, azoknál a felére csökkent a kialakuló szívinfarktus és agyi katasztrófák száma, illetve a koszorúér-beavatkozás szükségessége és a szív-koszorúérrendszeri halálozás a legalacsonyabb likopinszintűekhez képest. Akik legalább hetente hét alkalommal fogyasztottak paradicsomból készült terméket, azoknál pedig 30 százalékkal csökkent a kockázat. Hasonló eredményekhez vezetett az a tíz európai országban végzett vizsgálat, amely a zsírszövet likopinszintje és a szívinfarktus közötti viszonyt elemezte: a legmagasabb likopinszintű csoportban feleannyi volt az infarktus, mint a legalacsonyabb mutatójú csoportban.

Kifejezetten kedvező élettani hatásai miatt nemesítették ki Izraelben természetes módszerekkel azt a nem génmódosított paradicsomfajtát, amelynek likopintartalma az átlagos paradicsom négyszerese is lehet. Ebből az emelt likopintartalmú paradicsomból egy speciális technológiával kivonat készült; ez az alapanyaga a most már nálunk is elérhető étrend-kiegészítő terméknek.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi