A Mágnes Ereje - A Mágnesterápia Mikéntje


Talán már hallottunk a mágnesek gyógyító és fájdalomcsökkentő erejéről, vagy láttunk olyan televíziós hirdetést, amelyben mágnesekkel felszerelt öveket vagy ruhákat ajánlottak a fájó testrészek kezelésére. De vajon van-e bármilyen alapja ennek az alternatív gyógyító módszernek?


Az az elképzelés, hogy a mágnesek hatással lehetnek az egészségre, több ezer éves, az orvosok többsége azonban nem hisz benne. Végeztek ugyan mágneses terápiával kapcsolatos tudományos vizsgálatokat, de további kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a kezelésnek vannak-e tényleges előnyei.


Mitől olyan vonzó?

Egyesek szerint a mágneses terápia nemcsak a fájdalom ellen használható, hanem a depresszió kezelésére és sebek, ill. törések gyógyulásának elősegítésére is. A folyamat alapját a mágneses terek jelentik; ezeket különböző módon állítják elő és használják fel.

Az agy mágneses stimulálása (TMS) során elektromágneses tekercset illesztenek a fej köré, majd abba gyenge áramot vezetve erős mágneses mezőt gerjesztenek. Az eljárást különféle agyi rendellenességek kimutatására is kipróbálták, és egyes kutatók abban reménykednek, hogy alkalmasnak bizonyul a depresszió kezelésére, hiszen az agyat stimulálja. Azt is vizsgálták, nem enyhíthetők-e a TMS-sel a Parkinson-kór egyes tünetei, pl. a mozgáskoordináció és a reakcióidő zavarai, de az eredmények ellentmondásosak és bizonytalanok.

Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a mágneses mezők hatással lehetnek a szervezet hormonszerűen ható, de hormonnak nem tekinthető anyagainak szintjére, és stimulálhatják a csontregenerációt, ami a törések gyorsabb gyógyulásához vezethet.

A kezelés egy másik változatánál kisméretű, de nagy erejű mágneseket helyeztek a test különböző részeire azzal a céllal, hogy átmágnesezzék a vörösvértestekben lévő vasat, és ezzel fokozzák a véráramlást és a sejtekhez jutó oxigén mennyiségét. A módszer hívei szerint a fokozott vérkeringés gyógyító hatású, különösen krónikus fájdalom esetén. Egy texasi rehabilitációs klinikán végzett vizsgálat során megállapították, hogy kis mágnesekkel enyhíteni lehet az egykor gyermekbénuláson átesett páciensek izom- és ízületi fájdalmait. Más kutatások viszont – köztük egy, a sarokfájás enyhítésének lehetőségeit kutató tanulmány – gyakorlatilag semmilyen előnyös hatást nem mutattak ki.

A szakértők többsége továbbra sincs meggyőződve a mágneses kezelés hatékonyságáról. Még ha sikerül is kimutatni, hogy a mágnesek kedvező hatással bírnak, könnyen lehet, hogy az csak rövid ideig tart, és elképzelhető, hogy a kezelés hosszabb távon mellékhatásokkal jár. A mágneses terápia egyes gyógyszerek hatását is megzavarhatja.

Nem árt némi egészség szkepticizmus azon elektromágneses készülékkel kapcsolatosan, amelyek állítólag több különféle panasz kezelésére is alkalmasak. Ha mégis szeretnénk kipróbálni a mágnesterápiát, kérjük ki orvosunk véleményét – különösen ha pacemakerünk van vagy gyermeket várunk.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi