Tetoválás - Csak Biztonságosan!

A képzett szakember által, steril eszközökkel, higiénikus körülmények között végzett tetoválás viszonylag biztonságosnak tekinthető. Ne feledjük azonban, hogy a tetoválás maradandó, hiszen a művelet során tartós festékanyagot juttatnak a bőrbe. Eltávolítása ugyan megoldható, ám sokba kerül, fájdalmas, és gyakran az eredmény elmarad a várakozásoktól.


A tetoválásnak egyéb hátrányai is vannak. Egyes embereknél a bevitt festékek azonnali vagy később jelentkező, fájdalmas allergiás reakciókat válthatnak ki. A legsúlyosabb veszélyt azonban a nem megfelelően sterilizált tűk és a nem kellően higiénikus munkakörülmények jelentik, mivel ezek miatt súlyos fertőző betegségeket kaphatunk el (hepatitis B-t, AIDS-t). Mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) során a tetoválással bevitt festékanyagokban lévő fémek égető fájdalmat és duzzanatot okozhatnak.


Nincs könnyű visszaút

A tetoválás során a festéket apró tűszúrások sorozatával juttatják a bőrbe, kb. két milliméter mélyre, és ezzel belülről színezik a bőrt. Az eljárás fájdalmassága a tetoválás helyétől, a minta nagyságától és a tetoválást végző ügyességétől függ. A beavatkozás után 7-10 napig tartó gyógyulási folyamat következik, amely idő alatt az érintett terület bevarasodhat vagy hámlani kezdhet. Nagyon fontos, hogy ezalatt tisztán és nedvesen tartsuk.

A tetoválások egy életre szólnak. Bár többféle módszert kidolgoztak az eltávolításukra, ezek eredményessége változó. Sok éven át csak a plasztikai műtét és a bőrabrázió volt a lehetséges megoldás. A műtét során kimetszik a tetoválást, majd a seb két szélét összevarrják. Az abrázió lényegében a bőr lecsiszolását jelenti: igen fájdalmas módszer, és a tetoválás helyén csúf sebhely marad.

Tetoválás után a bőr viszket vagy megduzzadhat; ez jelentkezhet
rögtön vagy valamivel később is.
Újabban lézersugárral parányi darabokra zúzzák szét a bőrbe bevitt nagy festékszemcséket; ezekkel a kis darabkákkal azután már az immunrendszer is meg tud birkózni. Ám ez sem tökéletes megoldás. A lézer jobban hat a sötét festékszemcsékre, mint a világosakra, és egyes esetekben előfordulhat, hogy a mintát a kezelés nem világosabbá, hanem sötétebbé teszi. A lézeres eltávolítás igen drága, mivel néha akár tíz kezelésre is szükség lehet. Így az eltávolítás sokszorosába kerülhet annak, mint amennyiért a mesterművet készíttettük.


Néhány szó a festékekről

A tetováláshoz használt festékek vagy fémoxidokból (pl. krómoxidból) készülnek, vagy szintetikus anyagúak. Kérdezzük meg a tetoválómestertől, milyen festéket használ, és írjuk fel az adatokat (beleértve a gyártót és a gyártási számot is), hátha később allergiás reakció lép fel. A bőrgyógyász hatékonyabban tud kezelni, ha pontosan tudja, milyen anyag váltotta ki a reakciót.

Néhányan arra panaszkodnak, hogy a tetovált bőrfelület fényérzékeny, de egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a tetoválás hosszú távon hatással lenne a bőr UV-érzékenységére.


Minta veszély nélkül

A tetoválás viszonylag biztonságos, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem jár semmilyen veszéllyel. Jó néhány hepatitis B fertőzésről bizonyosodott be, hogy egy tetováló stúdióból származik. Olykor a nem megfelelően fertőtlenített tű a fertőzés forrása. A veszély csökkentése érdekében a tetoválást végzőknek gondoskodni kell:

autoklávról (hővel sterilizáló berendezés),
egyszer használatos tűkről, amelyeket átszúrhatatlan csomagolásban dobnak el.
Az összes felhasznált eszköz fertőtlenítéséről két ügyfél tetoválása, sőt egyazon ügyfélen készített két tetoválás között is.
A tetoválást végző alaposan mossa és szárítsa meg a kezét, majd húzzon gumikesztyűt, a berendezéseket pedig takarja le műanyag védőfóliával.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi