Szépítő, Gyógyító Fürdők Otthon

Poppea, Néró római császár felesége a monda szerint csak szamártejben fürdött, hogy bőrének bámulatos szépségét megőrizze. Ha útra kelt, egész szamárkanca-csorda követte, hogy mindennapi fürdője kéznél legyen. Ha nem is szamártejből, de mis is készíthetünk otthon bőrszépítő, valamint regeneráló, nyugtató, közérzetjavító, frissítő, a vérkeringésre előnyösen ható gyógyfürdőket.

A fürdés aranyszabályait érdemes betartani. A fürdővíz hőmérséklete 34-37 Celsius fok legyen, túl hideg vagy túl meleg vízben csak orvosi előírásra fürödjünk. Ilyenkor az orvos azt is meghatározza, hogy a hideg vagy a meleg vízben hány percig maradjunk.

Közvetlenül étkezés után sose fürödjünk, mert szervezetünk ilyenkor az emésztés bonyolult munkájával van elfoglalva. Lázas betegen se fürödjünk, inkább zuhanyozzunk. A fürdést követően majdnem hideg vízzel ajánlatos lezuhanyozni, hogy a bőr kitágult pórusai ismét összehúzódjanak. Törölközés után kenjük be magunkat testápoló tejjel.

Tejfürdő: fehérje- és zsírtartalma miatt elsősorban száraz bőrre jó. Nem olcsó, de kiváló hatású. Néhány fürdő után bőrünk bársonyosan sima lesz. A fürdővízbe másfél liter tejet vagy egy tasak, forró vízben feloldott tejport öntünk.

Írófürdő: száraz és normál bőrre ajánljuk, mert bőségesen tartalmaz lecitint, ami a bőrt finommá, rugalmassá teszi. Elkészítése: egy kád vízbe egy-másfél liternyi írót öntünk.

Olajfürdő: száraz- és normál bőrre kiváló, de csak ha rendszeresen alkalmazzuk. A fürdővízbe egy evőkanál baba- vagy napraforgóolajat öntünk.

Korpafürdő: rendkívül finommá, selymessé válik tőle a bőr. Különösen hasznos az érzékeny és túlérzékeny bőrnek, de jó a pattanásokra is, mert az ingerekre érzékeny, gyulladásokra hajlamos bőrt megnyugtatja. Ehhez 50 dkg korpát három liter vízben felforralunk, majd félórai állás után leszűrjük és a tömény oldatot a fürdővízbe öntjük. Fürdés közben az arcunkra és nyakunkra ránctalanító, fiatalító hatású korpapakolást is tehetünk (15 gramm búzakorpát összekeverünk 5 gramm mézzel és annyi tejjel, hogy kenhető masszát kapjunk).

Ecetes fürdő: különösen a tág pórusú bőrre előnyös, mert összehúzó hatású. Fél liter ecet kell egy kád vízbe.

Glicerines fürdő: a száraz „pikkelyes”, viszkető bőrt puhítja, finomítja. 1 dl glicerint öntünk a fürdővízbe.

Citromos fürdő: a bőrt bársonyosan simává finomítja és az idegeket is nyugtatja. Három citromot hájával együtt felszeletelünk és állott vízbe tesszük. Két-három óra múlva a citromokat az áztatóvízbe kinyomkodjuk, majd a fürdővízbe szűrjük.

Mézfürdő: különleges hatása van. Száraz, érzékeny bőrűeknek ajánlható. Elkészítése: félcsészényi mézet oldjunk fel forró vízben és az oldatot öntsük a fürdővízbe.

Sós fürdő: élénkít, erősít, mert a fürdővízből a pórusokon keresztül felszívódó kevés só a bőr rétegeiben lerakódik, a bőr idegeit ingerli, az ereket tágítja, a vérkeringést fokozza. A fürdővízbe fél kg konyhasót teszünk.

Kamillás fürdő: nemcsak a különféle gyulladásos panaszok enyhítésére jó, de görcsoldó, bőrtisztító hatása is közismert. Az allergiás eredetű viszketést is megszüntetheti. 10 dkg kamillavirágot 1 liter forró vízzel leforrázunk, letakarva fél óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és a kamillateát a fürdővízbe öntjük.

Hársfavirágfürdő: nyugtató, közérzetjavító hatású. 5 dkg hársfavirágot vízben felforralunk, majd pár percig állni hagyjuk. Utána leszűrjük, és a fürdővízbe öntjük.

Rozmaringfürdő: az erek lerakódásait tisztítja, a vérkeringést javítja, a fáradtságot előzi, a koncentrálóképességet fokozza. 10 dkg szárított rozmaringot vízben felfőzünk, majd leszűrve öntjük a fürdővízbe.

Izzadás elleni gyógynövényfürdő: ha a testünk, lábunk vagy kezünk erősen izzad, jó ellen az izzadást gátló növényi fürdő. Cserfakéreg, borókabogyó, cserszömörcelevél, borsmentalevél, fűzfakéreg, zsurlófű kell hozzá, sőt, a fürdővízbe tehetünk még 1-2 dl ecetet is. Elkészítése: 2 liter vízbe 1-1 evőkanálnyi gyógynövényt szórunk, majd felforraljuk. Fél óráig állni hagyjuk. Utána leszűrjük és a szűrletet a fürdővízbe öntjük.

Levendulafürdő: nyugtató és feszültségoldó. Egy maroknyi szárított levendulát forrázzunk le, 10 percig hagyjuk állni, majd a leszűrt forrázatot öntsük a fürdővízbe.

Szénapelyvafürdő: gyógyhatását igen sokan ismerik. Megakadályozza az esetleges gyulladásokat. Köszvény és csúz ellen alkalmazzák a népi gyógyászatban. Elkészítése: 10 dkg szénapelyvát 2 liter vízzel leforrázunk és letakarva 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és a szűrletet a fürdővízbe öntjük. Ha a leforrázott szénapelyvát vászonzacskóba tesszük, a fájós testrészek borogatására is eredményesen felhasználhatjuk.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi