Egészségesebb, Mint a Tej: Az Előflórás Joghurt

A tejjel azonos tápértékű, de talán még annál is egészségesebb joghurt akkor képződik, ha hasznos baktériumok kezdenek szaporodni a friss tejben. Ezek az aktív élő kultúrák lebontják és tejsavvá alakítják a tejcukor egy részét. Ennek köszönhető üdítő, enyhén csípős íze.


A joghurt nemcsak finom, de könnyen emészthető és kalciumban gazdag (egypohárnyi a napi kalciumszükséglet egyharmadát fedezi). Emellett kiváló fehérje-, cink-, riboflavin- és B12-vitamin-forrás, sőt ha vitaminnal dúsított tejből készül, akkor sok A- és D-vitamint is tartalmaz. Vannak alacsony zsírtartalmú és zsírmentes változatok. Az aktív elő kultúrát tartalmazó joghurt fogyasztása megakadályozhat egyes emésztőrendszeri betegségeket, sőt talán a vastagbélrákot is.


Királyi étek

A joghurtot hosszú idők óta egészséges ételnek tartják. Az 1500-as években I. Ferenc francia királyt csak azután sikerült kigyógyítani bélpanaszaiból, hogy udvarába megérkezett a török szultán orvosa, egy nyáj juhval és egy joghurtrecepttel.

A ma már főként tehéntejből készített joghurt azon tejtermékek közé tartozik, amelyet a laktózintoleranciában szenvedők (vagyis azok, akik tej, jégkrém vagy sajt fogyasztása után felfúvódnak, görcsös hasi fájdalmat éreznek és megy a hasuk) is fogyaszthatnak, mivel a baktériumok a tej laktóztartalmának akár a kétharmadát is felhasználhatják.

A joghurt készítéséhez kétféle baktériumtörzset használnak, az Lactobacillus bulgaricust és az Streptococcus thermophilust; ezek a gyomorba kerülve elpusztulnak. Az egyes joghurtokhoz hozzáadott Lactobacillus acidophilus viszont túléli az emésztőnedvekkel való találkozást, és igen jó hatással van az egészségre. Ezek a „baráti” baktériumok az antibiotikumkúrák során segítenek a bélflóra helyreállításában, megelőzve az e gyógyszerek okozta hasmenést.

Lactobacillus bulgaricus
Az élő kultúrás L. acidophilust tartalmazó joghurt fogyasztása a sorvadásos gyomorgyulladásban szenvedőknél gátolja a vastagbélrák kialakulását elősegítő enzimek működését. Állatkísérletekben a joghurt lelassította a vastagbélrák sejtjeinek növekedését. A joghurt mindennapos fogyasztása javítja az immunrendszer működését is.


Joghurt kontra élesztő

Ha naponta elfogyasztunk egy pohár joghurtot, amely élő L. acidophillus kultúrát tartalmaz, ez segíthet a hüvely élesztőgombás megelőzésében. Az L. acidophillus nemcsak barátságtalan környezetet teremt az élesztő számára, de egyúttal hidrogén-peroxidot termel, ami megakadályozza más mikroorganizmusok növekedését.


A távlatok

A Lactobacillus GG (LGG) nevű baktériumtörzs, amelyet 1985-ben fedeztek fel az amerikai Tufts Egyetemen, alkalmas a bizonyos vírusok és antibiotikumok okozta hasmenés kezelésére. Az utazók hasmenése ellen is hasznos. Sajnos egyelőre még csak Finnországban kapható LGG-vel készült joghurt.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi