Diéta – Jó és Rossz Ételkombinációk

Sokan azt hiszik, hogy a táplálkozásunk megváltoztatásához elég, ha csökkentjük a húsfogyasztást, magokkal és teljes kiőrlésű lisztekkel helyettesítjük a hagyományos típusokat, cukor helyett mézet használunk, és nem fogyasztunk sok iparilag feldolgozott élelmiszert. Minden természetesen elengedhetetlen.


Mégis, sokszor puffadás, a hosszú és nehézkes emésztés, a gyomorégés, a belső vérzések folyamatosan kínozzák az embereket. Akkor hol lehet a probléma? Valószínűleg ott, hogy nem fordítunk kellő figyelmet az ételek kombinációjára. E helyütt képtelenség egy ilyen sokrétű problémát boncolgatni. Léteznek a témával foglalkozó, a tárgyat kimerítő könyvek, weboldalak is. Ennek dacára némi információt szükséges megosztanunk olvasóinknak, hogy valamennyire tájékozódni tudjanak a megfelelő összetételű táplálkozás alapelveivel kapcsolatban.

Melyek tehát az emésztés szempontjából legnehezebb kombinációk?

- A fehérjealapú és keményítőtartalmú ételek párosítása (tészta, rizs, árpa) a hússal, tojással, hallal, és kisebb mennyiségben sajttal is.
- Különböző fehérjetartalmú ételek párosítása: ha ugyanazon étkezés alatt magunkhoz veszünk babot és sajtot, tojást és húst, illetve húst és sajtot.
- Az édesség és a gyümölcs párosítása mind keményítőtartalmú, mint pedig fehérjealapú ételekkel. Gyakorlatilag az-az alaphelyzet, amikor az étkezést gyümölccsel vagy édességgel fejezzük be.

Amikor az étkezés túlságosan összetett – gondoljunk egy átlagos ebédre, mely áll egy tál gabonaféléből, egy második fogás fehérjéből, amelyhez gyakran hozzáadódik a gyümölcs, illetve az édesség is –, az emésztés hosszadalmas, ezért a bélcsatornában gázok és toxikus anyagok szabadulhatnak fel. Ezeknek az anyagoknak a szervezetben való elterjedése egybeesik a szervezet védőmechanizmusainak csökkenésével, ami később a szervek részéről fokozottabb méregtelenítő funkciót kíván meg, elsősorban a más és a vese részéről.


A mellkas belső hőmérséklete túlzottan megnövekszik az emésztési akadályok leküzdéséhez, és így kóros baktériumok elszaporodását idézheti elő. Az eddig felsorolt elemek nemcsak az emésztési funkciókra vonatkozó zavarok eredetét képezik, a folyamatos migréntől az étkezés utáni aluszékonyságig a rossz szájíztől a folyamatos böfögésig, a puffadástól a székrekedésig és a hasmenésig… de olyan kóros elváltozások okaivá is válhat, amelyek látszólag távoli szervekre vonatkoznak, mint például az orr (nátha), a torok (mandulafájdalmak, nyelőcsőproblémák), a nemzőszerveket, illetve a húgyúti problémákat nem is említve.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi