Állati Rekordok

Ezek a bámulatos, tiszteletre méltó és gyakran rémületes állatok a gyorsaság, az állóképesség, az ügyesség olyan példáit mutatják fel, amelyek mellett az ember teljesítményei már-már eltörpülnek. Íme néhány csúcstartó a földkerekség legjobban specializálódott és legcsodálatosabb állatai közül. 

A gepárd a leggyorsabb négylábú állat, rövid távon 110 km/ó sebeséggel száguld.
  • Ha a madárrajt megtámadó vándorsólyom hátrazárja szárnyait, és bukórepülésbe kezd, 160 km/ó vagy akár még nagyobb sebességre is felgyorsulhat – ezzel ő a leggyorsabb élőlény a Földön. A prédát gyakran már a becsapódás ereje elpusztítja.


  • 100 km/óra körüli csúcssebességével a vitorláshal egy nagy teljesítményű motorcsónakot is le tud hagyni – minden bizonnyal ez a leggyorsabb állat a világ tengereiben.
  • A Dél-Amerikában élő parányai kokoi nyílméregbéka termeli a legerősebb természetes mérget. Egy tűhegynyi mennyiség – alig 0,00001 g – már halálos az emberre, és a kokoi több mint ezerszer ennyit képes kiválasztani a bőrében lévő mirigyekből.
  • A kékbálna minden idők legnagyobb, legsúlyosabb állata. A kifejlett nőstény 190 tonnánál is többet nyomhat – annyit, amennyit 32 elefántbika –, és 30 m hosszúra is megnőhet. Azért nőhet ilyen nagyra, mert „alátámasztja” a víz felhajtóereje. Partra vetődve összeroskad a saját súlyától.
  • 2 grammnál is kisebb tömegű méhkolibri a világ legapróbb madara, s az egyik legparányibb melegvérű állat.


  • Sok állat tud repülni, de a sarlósfecske éppenséggel a levegőben él: egyvégtében akár három évig is a magasban maradhat. A levegőben eszik, iszik, párzik, sőt itt is alszik a földre sohasem száll, és csak fészekrakáskor vagy költéskor ereszkedik le sziklákra, falakra, faodvakba.
  • A nagy ámbráscet tüdővel lélegző emlős, de akár 90 percig is a víz alatt tud maradni, közben akár 3 km-re vagy még mélyebbre lemerül, hogy mélytengeri óriástintahalakat zsákmányoljon.
  • Sok hidegvérű állat elképesztően hosszú ideig bírja evés nélkül. Egy fogságban élő dél-amerikai anakonda – ez a faj a világ leghosszabb és legnagyobb testtömegű kígyója – egyszer két éven át nem vett táplálékot magához és egészséges maradt.
  • Az Andokban élő kondorkeselyű szárnyának fesztávja 3 m is lehet, szárnyfelületet a legnagyobb a mai madárvilágban. Órákon át képes siklani a magashegység körüli légáramlatok hátán egyetlen szárnycsapás nélkül, noha a legnehezebb ragadozó madár.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi