A Búza Jó Tulajdonságai

A teljes értékű búza fogyasztásával kiválóan gondoskodhatunk szervezetünk fehérjékkel, zsírokkal (kis mennyiségű, elsősorban telítetlen zsírokkal), vitaminokkal, ásványi anyagokkal (kalcium, vas, foszfor, jód, magnézium, kálium stb.), enzimekkel való ellátásáról.


Újra feltölthetjük szervezetünket ásványi anyagokkal. ráadásként a búza frissítő, gyulladáscsökkentő és vérképző hatású. Tökéletesen beilleszthető a mindennapi étkezésbe általános szervi gyengeség, túlzott testi és/vagy lelki fáradtság, idegkimerültség esetén. Hasznos segítség az élet bármely szakaszában, amikor szervezetünknek többletenergiára, -erőre van szüksége (például a terhesség, szoptatás, növekedés és pubertáskor, a menopauza elején stb.) Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, serkenti a májműködést.

Mielőtt azonban bekerülne a kisgyermekek táplálkozásába, fontos kizárnunk egy esetleges gluténallergiát. Ha van ugyan allergiás reakció, de nem túl erőteljes, akkor – természetesen meghallgatva a szakorvos véleményét – használhatunk kamut (khorasan) búzát. Ez a magas tápértékkel rendelkező, ősi gabonafajta nem szenvedte el a modern gabonafélékre jellemző szelekcionálást, és ezért nem váltja ki a búza okozta allergiás reakciókat. A kamut és az abból készült, sajátos ízű kenyér, péksütemény több értékes fehérjét, több telítetlen zsírsavat és több ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz.

A rostban gazdag korpa (a mag külső héja) serkenti a bélperisztaltikát, hosszú ideig, kitartóan fogyasztva segít megoldani az emésztési problémákat. Krónikus bélgyulladás esetén azonban nem javasolt a fogyasztása.


A korpát felhasználják egyes kozmetikumok készítésénél is, például szépségmaszkok – akár otthoni – előállításakor, vagy a fürdővízhez hozzáadva (egy gézzsákocskában) bőrpuhító, tisztító, nyugtató hatást gyakorol.

A szem belsejében található csíra tartalmazza a legértékesebb tápanyagokat (fehérjék, vitaminok, enzimek, ásványi sók), így természetesen a csíra fogyasztásával tudjuk ezen anyagokat teljes egészében szervezetünkbe juttatni. A búzaszemben nincs például C-vitamin (aszkorbinsav), de a csíranövényben az is kimutatható.

A hidegen kisajtolt szemekből származik a búzacsíraolaj, amely a bőrrel érintkezve markáns antioxidáns, védő, tápláló és bőrpuhító hatást mutat. Az ilyen olajakat (elég átható szaguk van) külsőleg csak kis adagokban használják, önmagukban vagy mandulaolajjal keverve a száraz és repedezett bőr kezelésére, valamint a ráncok kialakulásának megelőzésére. Kiegészítésként naponta két-három kiskanálnyi búzacsíraolajat fogyasszunk.


Egy érdekesség: a néphagyomány a kenyeret gyógyszerként, egyfajta „elsősegélyként” is ajánlja. A friss kenyérbelet fel lehet használni vágások és kisebb sebek vérzésének elállításakor. Kevés vízben rövid ideig felforralva enyhülést hoz gyulladt kelések (meleg borogatás) és kötőhártya-gyulladás (hideg borogatás) esetén.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi