A Wallaman-Vízesés

A hegyek magasában eredő kis vízfolyás lélegzetelállító sebességgel zúdul alá egy szakadékon át az érintetlen őserdőbe.

MEREDEK ESÉS Az erdei sziklán alábukó Wallaman-vízesés szüntelenül vájja a kőzeteket,
és lassan egyre hátrébb nyomul.
Egy gőzölgő esőerdő szívébe enyhe lejtéssel kanyarog a Stony Creek az egymásba fonódó fák és cserjék között. Még az éjszakai esőtől csepegő pálmalevelek hajolnak egymás fölé a sűrűben, és magasan fenn lombsátor szűri meg a kora reggeli napfényt.

Ahogy a patak sodrása felgyorsul, kígyózó folyását örvények és forgók zavarják meg. A víz kanyargó szurdokon át tör előre, majd váratlanul, egy sziklán átbukva, 278 m-t zuhan meredeken a lenti folyóig. Ez a rubinvörös, azúrkék és ibolyaszínű ködfátyolon keresztülomló ezüst szalag a Wallaman-vízesés.



A Stony Creek a számos vízfolyás egyike, amely Észak-Queensland parti hegységeiben ered, és egy fennsík peremén lezúdulva a Herbert folyó szurdokába ömlik. Itt, Ausztrália legnagyobb esőerdőjének déli csücskében több különböző növény- és állatfaj él, mint az ország bármely más részén.
Ha figyelmesen körülnézünk, láthatunk álmos oposszumot, óriási, zöld levelibékát vagy 6 m hosszú pitont. A madarak világa az apró, nagy csőrű poszátától a repülni képtelen, csaknem ember nagyságú sisakos kazuárig terjed.

Itt él a világ legnagyobb földigilisztája, az akár 3 m hosszú Megascolides australis és a 20 cm-es szárnytávolságú szivárványlepke. Ez a hazája a kacsacsőrű emlősnek is. Ha csendben ülünk a vízparton, hallhatjuk lapos farkának csobbanását, vagy megpillanthatjuk ezüstbarna bundáját.

BUNDÁS TOJÁSRAKÓ A természet készakarva sem
alkothatott volna nagyobb talány, mint amilyen a kacsacsőrű
emlős. A macska méretű, tojásrakó emlős hódszerű testével
és kacsalábával úgy néz ki, mint egy bizarr anatómiai kísérlet.

A kacsacsőrű emlős nagyszerűen alkalmazkodott a víz menti
életmódhoz. Még kirívó, lapos, csőrszerű szája is kiválóan
fejlett táplálékkereső, amely érzékelni képes vízlakó áldozatai,
például a folyami rák izmainak legapróbb elektromos rándulását is.




Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi