Természetes Légtisztítók: A Szobanövények


Az Egyesült Államok Repülési és Űrhivatala (NASA) kutatásai szerint a szobanövények igen hatékonyan tisztítják meg a légmentesen lezárt űrkabinok belső levegőjét. Ám a környezetvédelmi szakértők szerint további kutatások szükségesek, mielőtt valóban zöldlevelű barátainkra bíznánk otthonunk levegőjének tisztábbá tételét.



A légtisztítás elmélete

A növények a fotoszintézis folyamán eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot, és helyette létfontosságú oxigént és vízpárát bocsátanak ki. Egyes szakemberek felvetették azt a lehetőséget, hogy sok növény az ártalmas gázokat is képes kiszűrni a beltéri levegőből. E gázok egy része a növények levelein lévő apró pórusokon (sztómákon) keresztül nyelődik el a növény légzése során, míg másokat a gyökérzet és a cserépben lévő nedves föld szív fel.

Ennek eredményeként a növények az újabb építésű lakásokban és irodákban a levegő tisztításában is hasznosak lehetnek, mivel a modern építési eljárásokkal gyakran szinte légmentesen lezárt „szuperszigetelt” épületekből nem tudnak eltávozni az olyan szennyező anyagok, mint a formaldehid, a benzol, a triklór-etilén vagy az ammónia.


Tisztító növények

A NASA kutatói megállapították, hogy bizonyos növények különösen hatékonyak ebben a tekintetben, pl. az aranypálma, a gyompálma, a botpálma és a törpe datolyapálma. A fikuszok sok formaldehidet kötnek meg. A zöldike a formaldehid mellett a szén-monoxid kiszűrésében is hatékonynak bizonyult. A dracénák egyes fajai eltávolítják a levegőből a triklór-etilént. A légtisztításban jeleskedő növények közé tartozik még a borostyán, a szobapáfrány, a filadendron, a gerbera, a szcindapszusz, a vitorlavirág, a rákvirág és a krizantém is.

Ha azt szeretnénk, hogy a datolyapálma levelein kevesebb legyen a por,
akkor hetente egyszer vigyük a fürdőszobába, és jó alaposan zuhanyozzuk le.

Segítség otthon?

A NASA ígéretes eredményei ellenére az USA Környezetvédelmi Hivatala szerint további vizsgálatokra van szükség, amelyek inkább az otthoni környezetet szimulálják, és nem a hermetikusan lezárt űrkabint. Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy a jól működő szellőzőrendszer hatékonyabban tisztítja meg a korszerű lakó- és irodaépületek levegőjét, mint a növények.


A szobanövények veszélyei

A lakásban elhelyezett növényekkel bizonyos egészségügyi kockázatokat is vállalunk. A növények nedves talajban penészgombák és más mikroorganizmusok telepedhetnek meg, amelyek irritáló hatásúak lehetnek, főként allergiás személyek számára.

A növények levelei emellett mágnesként vonzzák a port, amely a légúti irritációk egyik fő oka. A rovarkártevők ellen használt növényvédő szerek is fokozhatják a beltéri levegőszennyezést. Ráadásul egyes növények még mérgezőek is.

Ilyen "szép" kis tetűk telepedhetnek meg a növényeink levelein...
Ha szobanövényeinket levéltetvek, bíbortetvek, atkák vagy liszteskék támadják meg, rovarirtó szerek helyett először szappanos vízzel (3 evőkanál folyékony szappan 4 l vízben) próbáljuk meg permetezni őket.

A porosodás csökkentése érdekében zuhanyozzuk vagy törülgessük le a leveleket hetente egyszer – vagy ha sok port, vonzanak még gyakrabban.


Nem ennivaló
Sok szobanövény kifejezetten mérgező az emberre és a háziállatokra. A gyerekek és a kistestű állatok – csekély testtömegük miatt – különösen nagy veszélyben vannak.

Lehetőleg tartsuk a szobanövényeket és a vágott virágokat a kisgyermekek és a háziállatok számára elérhetetlen helyen. Nem árt megtanulni, melye a legveszélyesebb növények (pl. a gumók és hagymák, ill. a magyal és a fagyöngy bogyói), azokra külön figyeljünk oda.

Bár akadnak teljesen ártalmatlan szobanövények, a biztonság kedvéért tanítsuk meg gyermekeinket, hogy soha se próbálják megkóstolni ezeket.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi