A Légkondicionálók Jó- és Árnyoldalai


A légkondicionáló berendezés elviselhetővé teszi a forró, párás napokat. Csökkenti a hőmérsékletet, és kicsapja a levegőből a vízpárát, amitől hűvösebb és szárazabb lesz a helyiségben a levegő. A kényelem mellett a légkondicionáló megvéd számos, a hőség okozta bajtól, pl. a hőgutától.
A hőguta (amikor a szervezet elveszíti hőleadási képességét) életveszélyes állapot, amely néhány perzselően forró, nyirkos nap alatt is kialakulhat. Leáll az izzadás és a testhőmérséklet felszökik. A szív- és cukorbetegek, ill. azok, akik antihisztamint, vízhajtót, béta-blokkolót vagy érszűkítő hatású orvosságot szednek, különösen ki vannak téve a hőguta veszélyének. Néhány légkondicionált helyiségben eltöltött óra azonban visszafordíthatja a folyamatot.

A légkondicionáló egyúttal kiszűri a polleneket, a gombákat, a penészspórákat és a port is, amelyek asztmás és allergiás reakciókat válhatnak ki.


Rejtett veszélyek

A rosszul karbantartott légkondicionáló pontosan azokat a problémákat okozhatja, amelyet egyébként megelőzni hivatott. Az elhanyagolt, piszkos szűrő a pollenek, gombák, penészspórák és baktériumok melegágya, amely asztmarohamot okozó allergéneket, a szem, az orr és torok izgalmát, sőt még influenzaszerű megbetegedéseket is okozó mikroorganizmusok millióit juttatja a szoba légterébe. Megfelelő karbantartása minimálisra csökkenthetjük ezeket a veszélyeket. Havonta egyszer porszívózzuk ki a szűrőt, majd mossuk át szappanos vízzel. Mielőtt visszatennénk, győződjünk meg róla, hogy teljesen távol tarthatjuk a szűrőről a penészgombákat. Ha a légkondicionálóhoz eldobható szűrőbetét tartozik, akkor ne felejtsük el az ajánlott időközönként kicserélni.


A nagy épületek légkondicionáló berendezései még komolyabb veszélyt jelenthetnek, mert ezek víztartályaiban elszaporodhatnak a kórokozó baktériumok. Amikor Philadelphiában az Amerikai Légió 1976-os kongresszusának résztvevőinél járványos tüdőgyulladás lépett fel, a kutatók kimutatták a halálos kórokozót a szálloda levegőjében, amelyet a légkondicionáló-rendszer keringetett. Az újonnan felfedezett kórokozó neve Legionella pneumophila lett. A nagy légkondicionáló berendezésekben szaporodó egyéb mikroorganizmusok túlérzékenységen alapuló tüdőgyulladást (allergiást alveolitist) válhatnak ki. Ez az állapot a mikroszkopikus méretű szerves szennyeződések belélegzése révén jön, amelyek gyulladást okoznak a tüdő léghólyagocskáiban, és légzési zavarokhoz vezethetnek.


Útközben

Az autók légkondicionáló más problémákat rejtenek. E berendezések belseje meleg, nyirkos és sötét – ideális táptalaj a gombák és penészspórák szaporodásához. Az allergiások a légkondicionáló bekapcsolása után válasszák inkább a friss levegőjét, a szellőző fúvókáit ne az arcuk felé irányítsák, és jó néhány percre húzzák le az ablakot, hogy a mikroorganizmusok és az allergének eltávozhassanak. Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes a szervizben fertőtleníttetni a légkondicionálót, ami kb. három hónapra csíramentesíteni.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi