A Devils Tower

Hatalmas sziklaoszlop tornyosul Wyoming marhalegelőin; nagyszerű háttér egy fantasztikus film forgatásához.


Északkelet-Wyoming dimbes-dombos marhalegelőiből, mint egy kivágott fa hatalmas csonkja emelkedik ki egy magányos kőoszlop.
Az itt élt kiowa indiánok legendája szerint a Devils Tower (Ördögtorony) akkor keletkezett, amikor egy felbőszült medve hét kicsi lányt üldözőbe vett. A kislányok felugrottak egy alacsony sziklára, amely egyre csak nőtt, mígnem olyan magas lett, hogy a medve már nem érte el őket, de közben mancsaival barázdákat karmolt a szikla oldalába. Végül a medve a kimerültségtől elpusztult, a kislányok azonban a Fiastyúk hét csillagjaként ma is élnek, egészen az idők végezetéig.


A Devils Tower az Egyesült Államok első számú nemzeti emlékhelye, valójában hatalmas sziklaoszlopköteg, amely 265 m magasságban emelkedik ki az alját képző, erdő borította magaslatból. Az alapnál 300 m az átmérője, ami viszont a csúcsnál 85 m-re szűkül össze.


Föld alatti eredet

A geológusok szerint a torony körülbelül 50 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni, amikor a Föld mélyéből a fölötte lévő kőzetrétegek gyengébb pontjain át megolvadt, forró anyag tört a felszínre. Ez a hatalmas tömegű anyag lassan kihűlt és a környező kőzetben megszilárdult, miközben, mint az agyag száradás közben, összehúzódott és összetöredezett. Így jöttek létre a sokszögletű oszloptömbök. A megkövült anyagról az évmilliók során lekoptak a lágyabb kőzetek, és lassan kialakult az Ördögtorony mai formája.

A Devils Tower környezetéről olya elütő tömbje már 160 km-ről látható. Zuzmóval borított oldalai a fényviszonyoktól és napszakoktól függően változtatják színüket. Az első európai telepeseknek, akik szarvasmarháiknak legelőt kerestek, kitűnő tájékozódási pontként szolgált. 1977-ben milliók ismerhették meg a tornyot a Harmadik típusú találkozások című filmből, ugyanis itt szállt le az idegen lényeket szállító űrhajó.


A Devils Tower lábának a közelében a nyúlhoz hasonló, de kutya módra ugató prérikutyák föld alatti járatai láthatók. Ma már védett állatok, de régebben irtották őket, mert azt hitték, hogy tönkreteszik a szarvasmarhák és birkák legelőit.

„Szárnyak nélkül megközelíthetetlen”, állapította meg a torony csúcsáról Richard I. Dodge ezredes 1875-ben, amikor amerikai földmérőkkel járt a környéken. Ő keresztelte el a tornyot, miután hallotta, hogy a cheyenne indiánok a Rossz Isten tornyának nevezik egy gonosz istenség miatt, aki a torony tetején él, és mennydörgés hallatszik, ha dobol.
Nem sokkal később valaki bebizonyította, hogy Dodge tévedett. 1893. július 4-én William Rogers, hely marhatenyésztő saját „létráján” jutott fel a csúcsra; faékeket ütött egy függőleges repedésbe, majd azokat egymáshoz érősítette.

A sziklatömb tetejéről öt állam – Wyiming, Montana, Észak-Dakota, Dél-Dakota és Nebraska – látható. A Devils Tower tetején medvetalpkaktusz és zsálya nő – a magvakat valószínűleg madarak vitték oda, ahová egyébként csak csörgőkígyóknak és mókusoknak sikerült feljutni. Egy ejtőernyős, aki a negyvenes években éppen ott ért földet, elvesztette a kötelét, így hat napot töltött el a csúcson, amíg a segítség megérkezett.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi