A Band-e Amīr Tavai

A Hindukus hegység magasában természet alkotta mészkőgátak állják el egy folyó útját, amelyek áttetsző tavak sorát alakították ki.

A Hindukus napsütötte nyugati előhegyei között, ahol ritkán esik az eső és kevés a víz, hideg vizű, csillogó tavak sora rejtőzik. A Band-e Amīr folyó mentén, közel 3000 m magasan fekszenek, ahová csak egy 80 km hosszú hegyi ösvény vezet fel Bāmiān afgán városból. Lélegzetelállítóan szép látvány a jutalma azoknak, akik vállalkoznak erre a könnyűnek éppen nem mondható útra.


A tavak a folyó egy 11 km-es szakasza mentén, bíborvörös árnyalatú agyag- és mészkősziklák között fekszenek. A folyó az egyik tóból a másikba egy-egy természetes kőgáton át folydogál tovább, miközben patakokból és lápokból álló, kanyargós vízhálózatot alkot, amelyet füzek, moha, fű és vízinövények takarója kísér a következő tópartig.

A tavak színe különböző, a tejfehértől a kékeszöldig, a mélykéktől a haragoszöldig, attól függően, milyen mély a víz, mennyire erős a fény, mennyi és milyen fajta alga él a vízben. Van tó, amely csak 90 m hosszú, a leghosszabb több mint 6 km; mélységük a 40 m-t is elérheti.

Nyár közepén a hőmérséklet délben eléri a 36 °C-ot, de a tavak vize, melyet tavasszal a hegyekben megolvadt hó felduzzaszt, még ilyenkor is igen hideg. Főként nyáron, a tavak közötti természetes gátakon, amelyek némelyike magasabb mint egy kétemeletes ház, sztalaktitok jönnek létre a környező sziklákból kioldódó ásványokból.

AFGÁN ÉKSZEREK A természet alkotta gátak tavakat alakítottak ki a
Band-e Amīr medrében.

Ezek az ásványi anyagok, elsősorban a kalcium-karbonát, fontos szerepet játszanak a tavak fennmaradásában. Olvadáskor a mészkő és a márga repedéseibe beszivárgó hólé ásványokat old ki a kőzetből, és ezek a folyó vizébe kerülnek.


Gátakat építő folyó

A vízinövények környezetében a kalcium-karbonátos víz kémiai reakcióba lép, aminek eredményeképp a kalcium-karbonát egy része rétegesen lerakódik a tó fenekén és peremén. Idővel a leülepedett kalcium-karbonát kikristályosodik és megszilárdul, s porózus kőzet, ún. travertino (édesvízi mészkő) képződik belőle. A víz peremén lerakódott travertinoréteg az, ami  megcsillan a fényben. A folyó medrében az évszázadok során egyre növekvő travertinoréteg alakította ki a gátakat és a tavak láncolatát.


Az afgán néphiedelem Alinak, Mohamed próféta vejének tulajdonítja kialakulásukat. Az első gátat Ali kardja egyetlen csapásával hozta létre, a másodikat füvekből alakította ki; ez volt a Band-e Pudina ( Menta tava). Mivel a vizek még mindig fékezhetetlenek voltak, további gátakat épített: sajtból a Band-e Panirt, a Band-e Haibatot (Dicsőség tava), a Band-e Kambart (a Csatlós tava) lovásza segítségével, végül a Band-e Gholamant (Rabszolgák tava). Ezután öt ujjával belekarmolt a gátakba, hogy a víz el tudjon folyni az így kialakult csatornákban.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi