Az Elba Völgye


Drezdától délre mesébe illő táj található, mely hírnevét nemcsak szépségének, de csodás „fehér aranyának” is köszönheti.A Csehország területén eredő Elba az Érchegységet átszelő mély és árnyékos szurdokokon át lép Németország területére, majd végighaladva rajta, az Északi-tengerbe ömlik. 1160 km-es útja nagy részét igen sebes iramban teszi meg. A hozzá csatlakozó mellékfolyókkal és a Kieli-csatornával együtt az Európa egyik legfontosabb, a legkülönfélébb árukat szállító vízi útja.

A fenséges folyam csak elvétve mutat fel valamely romantikust szakaszt, mint például a sziklabástyák tömör falazatát, amely Drezdától délre tör váratlanul a magasba a folyó mindkét partján. A mintegy 80 millió évvel ezelőtt lerakódott homokkőrétegből az eső és a fagy évezredek munkájával bizarr formájú bástyák és tornyocskák tömegét faragta ki; a közöttük húzódó szurdokok vadul dübörgő folyók s lezúduló vízesések robaját visszhangozzák.

A Barberine erodálódott sziklaalakzat a Pfaffenstein szélén.

Egyes formációk magányosan állnak, míg mások olyan zsúfoltságot mutatnak, mint pl. a Bastei (Bástyák) sziklalabirintusa, melynek kilátópontjáról letekinthetünk az Amsel-tó csillogó kék vizében tükröződő, gőzmozdony alakú hegytömb, a Lokomotív rejtelmes tükörképére. A különös képződmények közül említésre méltó még a Lilienstein (Liliomkő), tetején egy várrommal, valamint a Pfaffenstein (Papok Köve) keszekusza tömbje. Rathen városának közelében található a Felsenbühne, e sziklákkal övezett természetes amfiteátrum, ahol nyaranta színielőadásokat tartanak.


A történelem folyamán a terület egyszerűen Meisseni-felvidék néven ismerték, ám XIX. századi csodálói túlságosan prózainak tartották az elnevezést, s ezért Szász-Svájcra keresztelték át. Nem sokkal Németország 1990-es újraegyesítése után a vidéket nemzeti parkká nyilvánították. Korábban a régió stratégiai adottságait jóval fontosabbnak tartották, mint természeti szépségeit. Ennek beszédes bizonyítéka  Königstein, az Elba fölé tornyosuló sziklára épült pompás fellegvár. A középkor első évtizedeiben a cseh királyok erődítményeként emelték, később a szász uralkodók (vagy választófejedelmek) többször is átépítették, kibővítették; szép barokk belső kiképzése Erős Ágost (1670-1733) nevéhez fűződik.

Königstein
A várat nehéz megközelíteni; ez magyarázza, hogy támadások igazából sosem érték, börtönnel viszont annál alkalmasabbnak bizonyult. Foglyai közül a legsanyarúbb sors bizonyára Johann Böttgernek, a Berlinből származó ifjú és tehetséges alkimistának jutott, aki többször is megkísérelt közönséges fémekből aranyat előállítani. Magára haragítva a porosz hatóságokat, 1700-ban Szászországba menekült, ahol Ágost rögtön börtönbe csukatta és munkára fogta. Korának számos uralkodójához hasonlóan a szász fejedelmet is erősen foglalkoztatta az aranycsinálás lehetősége.

Bár Böttger ez irányú próbálkozásai sorra kudarcot vallottak, képességei mély benyomást gyakoroltak Ágostra. A választófejedelem egy másik szenvedélye történetesen még az aranycsinálást is felülmúlta. Megszállottan gyűjtötte a kínai porcelánt, s évek alatt a nyugati világ egyik leggazdagabb gyűjteményét halmozta fel. Az volt az álma, hogy Európában elsőként állítson elő porcelánt, s Böttger  tevékenységét is e cél szolgálatába állította.


„Fehér arany”

1708-ban földlapáttal és helybeli agyaggal végzett hosszas kísérletezések után Böttgernek végre sikerült egy vörös porcelántálat készítenie. A választófejedelem örömmámorban úszott, ám hogy a kínaiakkal felvehessék a versenyt, rá kellett jönni a fehér, pontosabban a keményporcelán titkára. 1710-ben Böttgernek ez is sikerült: a masszához kvarcot adott hozzá,  az agyagot pedig kaolinnal helyettesítette, s kikísérletezte a mázt is. A meiseni és drezdai porcelán világszerte híressé vált.

Böttger szobra

A feltaláló viszont 1719-ben, 37 éves korában, a kísérletekkor felszabaduló páráktól megvakulva és megmérgezve meghalt. Emlékét szobor őrzi. Ha eredeti célkitűzéseire gondolunk, talán kései elégtételt jelenthet számára, hogy élete utolsó találmánya világszerte „fehér arany” néven vált ismertté.

1 Megjegyzések

Megjegyzés küldése
Újabb Régebbi