Igazoltan Hatásosabb a Gyógyvíz


Nőgyógyászati bajokra gyakran javasolnak gyógyfürdőket. Ezek kedvező hatására azonban kevés a tudományos bizonyíték – legalábbis eddig.

Parádfürdőn idült kismedencei gyulladásban szenvedő nők tíz alkalommal vettek húszperces kádfürdőt 38 fokos vízben. A 40 résztvevőt két csoportra osztották: egyeseknél a kezelés csapvízben, másoknál magas timsótartalmú gyógyvízben történt. Kiderült: bár az ülőfürdő után a betegek többsége jobban érezte magát, a gyógyvíz hatására kifejezettebben enyhült a fájdalom, és jobb volt az általános közérzet


Egyelőre nem teljesen ismert, minek köszönhető a gyógyfürdő kedvező hatása. Lehet, hogy a magas sótartalmú vízből nyomelemek kerülnek a szervezetbe, vagy a meleg hatására javul az érintett területen az anyagcsere, és jobb lesz a keringés. Hogy a fürdő miért enyhíti hatékonyan a fájdalmat és a gyulladást? Ennek oka összetett: a fürdő hatására csökkenthet a gyulladásfokozó vegyületek szintje, és több fájdalomcsillapító hatású endorfin termelődhet.

Mindenesetre az eredmények igazolják: érdemes timsós ülőfürdővel kiegészíteni az idült kismedencei gyulladásban alkalmazott kezelést.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi