Hanti Fogta Csuka

A halászok szerszámkészletében még kőkorszaki íjas fúró is akad, ugyanakkor köznapi jármű a helikopter – ez jellemzi az északnyugati-szibériai Kazim folyó mellékét a harmadik évezred hajnalán. A táj lápos, mocsaras, dágványos vizeiben oly bőséggel fordulnak elő a lazac- és tokfélék meg a menyhalak, hogy a mifelénk ínyencfalatnak számító csukát néhol a kutyának vetik.

Az Ob folyóba ömlő Kazim mentén a leleményes hantik (osztjákok), alig húszezer lelket számláló közeli nyelvrokonaink, többféle módszerrel is halásznak. Nyaranta a nagyobb folyókon úgy, hogy a hosszú háló egyik végét az árral sodródó halászcsónak, a másikat pedig üres műanyag kannából összeügyeskedett úszó tartja. Egy idő után a halász az úszó felé evez, így szedi föl a hálót.

A bő hat hónapig tartó tél idején a hantik két-három nagyobb és több kisebb léket vágnak a jégbe. A hálót a nagyobb lyukaknál lenyomják a jég alá, a kis lyukaknál pedig hosszú bottal tovább-tovább lökdösve feszítik ki kellőképpen.

A hantik vörösfenyő lécekből készítik a varsát,
mert arrafelé a fűzfának nem eléggé hosszú é egyenes a vesszeje.

„Mindkettő ősi halfogási módszer, akárcsak a kisebb vizeken, például a Kazimba futó patakokban a rekesztőhalászat” – magyarázza Ruttkay-Miklián Eszter néprajzkutató, aki némi megszakítással több esztendőt töltött el Nyugat-Szibéria északi vidékén, a hazánknál nyolcszorta nagyobb Jamali-Nyenyec Autonóm Körzetben.

A rekesztőhalászat ottani módját a Moldanov családban ismerte meg a kutató, s maga is kivette részét a munkából. A mederbe néhány nagyobb cölöpöt vernek, majd a közüket vékonyabb karókkal kitöltve elrekesztik a vizet. Az így bekerített, varsával foglyul ejtett halak nyersen, sóval és hagymával is nagyon ízletesek. A zsákmány zömét napi fogyasztásra megfőzik, télire pedig szárítással és enyhe füstöléssel tartósítják. A kutató még hozzáteszi: „A halzsírba kevert, egészen apró darabokra tört szárított-füstölt hal is finom falat.”


A halászat ősi formáit gyakorló hantik tehát nem adják föl hagyományos életmódjukat, őrzi tárgyi és vele szellemi kultúrájuk sok-sok értékét. Ki tudja, meddig teszik, meddig tehetik még.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi