Korai Tapsifüles

Nyúl módra ugrált, de mókus módra rágcsált. Ez volt a Gomphos elkema, a nyulak 55 millió évvel ezelőtt élt elődje, amelynek megkövesedett maradványaira a mongóliai Nemgt-medencében bukkantak rá.

A felfedezés megerősíti azt a különben már régóta elfogadott elméletet, miszerint a rágcsálóknak és a nyúlalakúaknak – ebbe a rendbe tartoznak a nyulak és a pocoknyulak – a dinoszauruszok kihalása táján egy közös ősük létezett.


A Gomphos elkema a ma ismert nyulakhoz hasonlóan, a két hosszú hátsó lábán ugrándozott. A megkövült állat állkapcsában talált metszőfogak is a mai nyulaknak azokra a nyitott gyökerű, folyamatosan növő fogaira emlékeztetnek, melyeket állandó rágcsálással folyamatosan koptatni kell.

A kihalt állat zápfogai azonban erősen különböznek a nyulakéitól, mert barázdáltak és gyökerük van, mint az ember vagy a mókus örlőfogainak.


Az ősnyúl viszonylag hosszú farka is sokkal inkább a mókuséra, mint mai nyulakéra emlékeztet. És még egy lényeges különbség a a Gomphos elkema és a mai utódai között: a koponya szerkezete arra utal, hogy az állat fülének csontfelépítése a rágcsálókéhoz volt hasonlatos.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi