HÁT ez érdekes - Módszerek Mellyel Elkerülhető a Hátfájás

Egy korábban számtalanszor végzett mozdulatot teszünk, a következőben azonban megdermed a derekunkba vagy a lábszárunkba hasító fájdalomtól, izomgörcstől, esetleg lábzsibbadástól. Még az állás vagy ülés is fáj.


A közönséges derékfájások leggyakoribb oka a gerincoszlop természetes elhasználódása, öregedése, a rossz testtartás meg az elégtelen támasztékot nyújtó hát- és hasizomzat.
Íme, néhány "hátvédmódszer":

  • Üljünk rendesen! Üljünk úgy, hogy az ülés igazodjon a gerincoszlop természetes görbületéhez. Az ülés fokozott nyomást gyakorol a porckorongokra, sok fájós derekú ezért szeret inkább állni.
  • Erősítsük a hátizmokat! A gerinc körüli izmok a hasizomzattal együttműködve támasztják a gerincoszlopot. A cél nem az erő, hanem a kitartás növelése. Minél kitartóbbak a hátizmaink, annál inkább remélhetjük, hogy megmenekülünk a komolyabb hátfájástól.
  • Maradjunk ruganyosak! A jóga és a tajcsi tudatos gyakorlatokat alkalmaz a ruganyosság fejlesztésére. Ugyancsak remek testmozgás remek testmozgás az úszás. A vízben végzett gyakorlatok során kisebb a test súlya, így csökken a hát megterhelése.
  • Mozogjunk! A fokozott oxigénfelhasználással járó aerob tevékenységek, például a séta és a fitneszfoglalkozások fokozzák a hát hajlékonyságát, elősegítik az egészséges testsúly megőrzését.
  • Ne ácsorogjunk vagy üldögéljünk huzamos ideig egyazon tartásban! A nehézkedés összenyomja a gerincoszlopot, ezért 20-30 percenként keljünk föl vagy változtassunk testtartást. Az ízületek mozgatása csökkenti az érintkező csontfelületek kiszáradását.
  • Fő az óvatosság! Vigyázzunk, ha súlyos tárgyakat kell emelgetnünk. Emeléskor a derekunk helyett a térdünket hajlítsuk, és a testünkhöz közel tartsuk a terhet. Homorítsuk a hátunkat, és ne emeljünk túl nehezet. Osszuk el a terhet a két kezünkben. Ha poggyásszal utazunk, használjunk görgős bőröndöt.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi